Kuvajt City, 12 veljače 2016. (AFP) – Kuvajt i Italija će finalizirati više milijardi EUR vrijedan posao sljedeći tjedan kada će Kuvajt kupiti borbene avione Eurofighter, izjavio je kuvajtski ministar obrane. Sheikh Khaled Jarrah Al-Sabah nije precizirao broj aviona koji će se nabaviti, ali je konzorcij Eurofighter u rujnu prošle godine najavio kako Kuvajt nabavlja 28 borbenih aviona.

“Talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti će posjetiti Kuvajt sljedećeg tjedna kako bi potpisala ugovor za prodaju Eurofightera”, rekao je Al-Sabah za novinsku agenciju KUNA. U medijskim izvješćima, spominje se vrijednost posla između 7-8 milijardi EUR. Kuvajtska narudžba sljedi narudžbu Omana za 12 aviona Eurofighter Typhoon iz prosinca 2012.

Saudijska Arabija već koristi ovaj tip borbenih aviona. Kuvajt je u potrazi za nadogradnjom svoje vatrene moći zbog stanja u regiji povezanog sa djelovanjem ISIL-a. Kuvajtski parlament prošlog mjeseca je jednoglasno odobrio zahtjev vlade za 10 milijardi $ dodatnih sredstava za vojnu potrošnju u idućih 10 godina. U studenom, Kuvajt je potpisao 2,5 milijardi EUR vrijedne ugovore za nabavu 24 helikoptera Caracal, francuskih lakih oklopnih vozila i održavanje ophodnih brodova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)