Latvijsko i Litavsko ratno zrakoplovstvo pokusno su ispalili projektile švedskog proizvođača SAAB RBS 70 NG tijekom vježbe protuzračne obrane u Latviji. Vježba “Baltic Zenith 2016”, sa ciljem pružanja obuke operatorima raketnog sustava PZO RBS 70 NG kroz izvođenje praktične borbene vježbe gađanjem meta u zraku, održana je na vježbalištu Šķēde u blizini mjesta Vērgale od 13-18 lipnja.

Oko 90 pripadnika vojnika i pripadnika Nacionalne garde iz Latvijske PZO i 17. bojne PZO Nacionalne garde te pripadnika PZO Litavskih OS sudjelovalo je u vježbi. Uz impresivne rezultate i dobar timski rad, vježba se pokazala iznimno uspješnom, kako za operatore tako i za švedski Saab RBS 70 NG.

“Imali smo vrlo dobar tjedan, zajedno s Latvijom i Litvom, dva vrlo važna kupca za Saab. Operatori su bili u stanju uspješno pogoditi mete nakon samo nekoliko sati obuke s novim RBS 70 NG. Ovo je snažan dokaz pouzdanosti sustava i lakoće upravljanja njime. Sada ćemo nastaviti našu potporu oružanim snagama Latvije i Litve”, rekao je Michael Höglund, voditelj marketinga i prodaje Saab Dynamics Missile Systems.