Latvijskom ministarstvu obrane (MO) naloženo je da zaustavi proces ugovaranja nabave taktičkih vozila 4 × 4 finskog Sisu Auto GTP-a u vrijednosti od 200 milijuna EUR (222 milijuna USD) nakon službenih prosvjeda dvaju ponuđača u prosincu 2018. godine.

Latvijski Ured za nadzor nabave, koji nadzire javnu nabavu za Ministarstvo financija, 16. siječnja izdao je detaljno izvješće na 31 stranice koje je zabranilo Ministarstvu obrane sklapanje ugovora s tvrtkom Sisu Auto, navodeći “nepravilnosti” u postupku natječaja.

Prema odluci Ureda, Odbor za nabavu Ministarstva obrane sada ima tri mjeseca “kako bi se uklonile nepravilnosti” koje su utvrđene u ponovnoj procjeni pregovaračkog postupka.

“Odbor za nabavu mora provesti detaljnu analizu kako bi spriječio nedostatke”, rekao je glasnogovornik latvijskog Ministarstva obrane za Jane’s. “Odbor za nabavu će analizirati odluku koju je donio Ured za praćenje nabave i donijeti odluku o daljnjem djelovanju.”

Latvijski MoD je u svibnju 2018. uzeo ponude četiri vozila za taktičke potrebe: AM General višenamjensko vozilo na kotačima (HMMWV ili Humvee), Otokar Cobra, Paramount Group Marauder (iako su fotografije pokazale da je to zapravo Plasan Sand Cat), i Sisu Auto GTP.

Vozila su testirana u Latviji ubrzo nakon toga, a u prosincu su lokalni mediji izvijestili da je odabran GTP 4 × 4.

I AM General i Paramount Group prosvjedovali su protiv odluke da se Sisu Auto dodijeli 4 × 4 ugovor, a obje tvrtke tvrde da natječaj nije proveden pravilno i da su nepoznate metodologije procjene korištene nakon podnošenja ponuda, stavljajući izvođače u nepovoljan položaj.

“Razvoj takvih kriterija je u suprotnosti s načelom otvorenosti”, izjavio je AM General. “Odbor za nabavu imao je priliku ispitati sve ponude ponuđača, a zatim po želji prilagoditi kriterije jednoj od njih.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)