Leonardo-Finmeccanica predstavlja novu namjenu dosadašnjeg naprednog aviona za obuku M-346. Riječ je o mogućnosti prebacivanja sa uloge naprednog aviona za obuku na korištenje u borbenim operacijama. Premijera M34FT će biti ovaj tjedan na Farnborough Air Show. Dužnosnici tvrtke govore kako će M-346FT biti spreman za borbene operacije u roku od dvije godine. Osim naoružanja, zrakoplov će imati novi taktički datalink, ali bez promjene hardvera na osnovnoj platformi, jer tvrtka očekuje da će dosadašnji kupci Izrael, Poljska i Italija tako moći napraviti nadogradnju M346 koja bi im donijela dvostruku namjenu.

Leonardo-Finmeccanica je priopćio kako će avion imati pet “tvrdih” točaka za potrebe postavljanja naoružanja i opreme, ovisno o misiji (domovinska sigurnost, taktičko izviđanje ili zrak-zemlja djelovanje). RecceLite pod je integriran kao i novi pomoćni spremnici goriva, a u tijeku su radovi na integriranju Radar Warning Receivera te dispenzera za Chaff/Flare.

Od naoružanja, avion će nositi GBU-12 i GBU-49 laserski navođene bombe, GBU-38 JDAM, Lizzard laserski vođene bombe i bombe malog promjera. Iris-T je već u fazi testiranja, a AIM 9L će biti integriran.

Raspravljajući oko dodatka vezanih uz izvdničke sposobnosti, testni pilot Enrico Scarabotto je rekao da će M-346FT biti jeftiniji u misijama izviđanja u Afganistanu nego Tornado koji se koristi za misije.

M-346 se tako pridružio sve većem broju proizvođača aviona za obuku koji žele proširiti svoj tržišni doseg prilagođavajući letjelice za lake borbene operacije, uključujući i južnokorejski FA-50, te indijsko-britanski Hawk.

Ukupno 68 M-346 je trenutno naručeno za Italiju, Singapur, Poljsku i Izrael. Razgovori su u tijeku s Tajvanom. Talijanska tvrtka udružila se s Raytheonom na američkom natječaju za TX.