Prvi od osam Aermacchi M-346 školskih aviona za naprednu obuku pilota Poljskog ratnog zrakoplovstva je sišao sa proizvodne trake proizvođača Aermacchi u sklopu tvrtke Leonardo-Finmeccanica. Avion će uskoro započeti sa ispitivanjem, a predstavljen je na svečanosti u Italiji na kojoj je sudjelovao i poljski zamjenik ministra obrane Bartosz Kownacki.

M-346 Aermacchi, dio grupacije Leonardo-Finmeccanica, je avion za naprednu obuku i laki jurišni avion koji razvija maksimalnu brzinu od 1050 km/h te ima radijus 2000km.
To je avion sa dva motora i sa quadruplex fly-by-wire sustavom kontrole i digitalnim sustavom avionik po uzoru na one najnovije generacije vojnih zrakoplova, uključujući Eurofighter, Gripen, Rafale, F-16, F-18, F-22 i budući F-35. Poljska je 2014. naručila osam aviona ovog tipa sa prilagođenim sustavima.

Leonardo-Finmeccanica je priopćio kako će prva dva aviona biti isporučena Poljskom ratnom zrakoplovstvu do kraja ove godine. Isporuka svih zrakoplova će biti dovršena do studenog 2017. godine. Osim Poljske, M-346 je naručila Italija, Singapur i Izrael.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)