Libanonske oružane snage (LAF) dobit će šest helikoptera MD 530G u sklopu paketa naoružanja vrijednog USD120 milijuna iz SAD-a, priopćilo je američko veleposlanstvo u Bejrutu. 530G je najnovija inačica MD 500 serije i naručena je od strane Malezije. To je puno više namjenski jurišni helikopter nego njegovi prethodnici, jer dolazi s L-3 Wescam elektrooptičkim sustavom koji može odrediti ciljeve za laserski vođenog streljivo, može nositi više oružja, te ima Moog sustav.

Sjedinjene Države će također isporučiti u paketu šest bespilotnih sustava Scan Eagle uz komunikacijsku opremu i računala u iznosu od USD11 milijuna. U svibnju 2015. otkriveno je da je Libanon LAF već radio ScanEagles.

Treći paket vrijedan 16 milijuna dolara namijenjen je za združenu vatrenu potporu i blisku zračnu potporu kroz isporuku komunikacijske opreme i elektroničkih uređaja, sredstava za noćno promatranje i pripadajuće obuke.

„Objava ovih programa pomoći libanonskim oružanim snagama potvrđuje predanost američke vlade libanonsko-američkom partnerstvo i potporu libanonskim oružanim snagama kao jedinim braniteljima Libanona”, navodi se u priopćenju iz američkog veleposlanstva u Bejrutu.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)