Litavske oružane snage preuzele su prije nekoliko dana dvije haubice njemačke proizvodnje PzH2000 155mm kupljene od Njemačkih oružanih snaga. Haubice je preuzela topnička bojna General Romualdas Giedraitis u sklopu brigade mehaniziranog pješaštva Iron Wolf stacionirane u Rukli.

To su prvi primjerci haubica od ukupno 16 kupljenih temeljem ugovora sklopljenog 5. rujna 2015. između Njemačkih i Litavskih OS za borbenu namjenu. Još pet haubica je kupljeno za pričuvne dijelove i obuku.

dscf3834 (1024x768)Pored haubica, Litavske OS su kupile 26 oklopnih zaspovjednih vozila i 6 tenkova za izvlačenje BPZ2, dakle ukupno 53 komada hardvera uzimajući u obzir i haubice. Prva opaljenja sa haubicama biti će provedena nakon obuke odnosno za nekoliko mjeseci na vježbi Flaming Thunder.

dscf3841 (1024x768)Njemačka strana je već obučila Litavce za održavanje haubica kao i posade koje će njima operirati te osoblje za planiranje operacija. Oni će prenijeti znanje na ostale litavske vojnike.

dscf3852 (1024x768)Zanimljivo, OSRH još uvijek nisu preuzele niti jednu haubicu u svoj sastav premda je ugovor potpisan u prosincu 2014. Dakle, godinu dana prije ugovora za isporuku haubica Litvi.

Pomoćnik ministra obrane RH za materijalne resurse Viktor Koprivnjak i izvršni direktor Saveznog ureda Ministarstva obrane za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Savezne Republike Njemačke Helmut Richter potpisali su 5. prosinca 2014. godine u Ministarstvu obrane RH, Sporazum o nabavi njemačkih haubica PzH 2000.

Potpisivanjem ovog Sporazuma osigurat će se nabava 12 operativnih haubica PzH 2000 za potrebe opremanja Oružanih snaga RH. Nabavom haubica PzH 2000 zadovoljit će se potrebe Oružanih snaga RH za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem s mogućnošću pružanja indirektne vatrene potpore i uporabe precizno vođenog streljiva, te će se ispuniti i jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a.

Riječ je o haubicama koje su postale višak u njemačkim Oružanim snagama zbog reorganizacije i smanjenja broja topničkih postrojbi.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je kako je Savezna Republika Njemačka dugogodišnji strateški partner s kojim hrvatsko Ministarstvo obrane ima dobru suradnju. “Ovo je za nas uspješan tjedan u kojem smo potpisali ugovor o gradnji pet obalnih ophodnih brodova, te Sporazum o nabavi haubica PzH 2000. Dobit ćemo najmoćnije topničko naoružanje koje će znatno podići razinu vojnih sposobnosti OS RH”, rekao je ministar Kotromanović te dodao da je to rezultat pametne politike i štednje u Ministarstvu obrane. Također, ministar Kotromanović je najavio da je u sklopu modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH, Ministarstvo obrane u ovoj godini planiralo nabavu dva njemačka broda minolovca i kamione, a u idućoj nabavu helikoptera iz SAD-a.

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Viktor Koprivnjak rekao je kako će se tijekom 2015. godine Oružanim snagama RH isporučiti 6 operativnih haubica PzH2000, a preostalih 6 haubica isporučit će se do kraja 2016. godine. “Za realizaciju cjelokupnog projekta opremanja Oružanih snaga RH sa samohodnim haubicama planiran je iznos od 41 milijuna eura (s PDV-om), koji uz 12 milijuna eura za nabavu haubica PzH2000 iz ovog Sporazuma, uključuje i sve ostale troškove prilagodbe haubica za uporabu u OS RH, kao što je obuka pripadnika OS RH, radovi servisa, opremanje, modernizacija novog softvera (sustav za upravljanje paljbom i operativni centar), bojanje i izmjena natpisa i sl.”, zaključio je pomoćnik ministra Koprivnjak.