Litavsko Ministarstvo obrane je potvrdilo planove za nabavom raketnog sustava PZO Network Centric Air Defence System (NASAMS) norveške proizvođača Kongsberg,a sve sa ciljem poboljšanja sposobnosti protuzračne obrane.

“Da, možemo potvrditi da Litva planira izdvojiti oko 100 milijuna EUR za nabavu sustava NASAMS” rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Laimonas Brazaitis. “To je sve što možemo reći u ovom trenutku, jer je pregovarački proces u tijeku.”

Najnoviji razvoj događaja slijedi raniju izjavu ministra obrane Juozas Olekasa, koji je rekao novinskoj agenciji BNS da njegovo ministarstvo planira kupiti NASAMS za dvije litavske postrojbe.

Planirana nabava u vrijednosti 112.5 milijuna USD, značila bi da će OS Litve postati peti operater toga sustava u Europi. NASAMS je u operativnoj uporabi u Norveškoj, Španjolskoj, SAD, Nizozemskoj, Finskoj te u proizvodnji za Oman”, navodi Kongsberg.

Od trenutka kada je Rusija vojno intervenirala u Ukrajini, baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija su razmatrale uspostavu zajedničkog raketnog sustava PZO.
U 2016. godini, Litva je izdvojila ukupno 575.2 milijuna EUR, što je za 35,3 posto više u odnosu na godinu ranije.