Prva dva borbena vozila Boxer 8×8 u sklopu narudžbe za isporuku 88 vozila stigla su u Litvu, a formalno preuzimanje se očekuje 9. srpnja.

Poznatiji kao Vilkas u litavskoj inačici, prva dva vozila su isporučena 25. lipnja, priopćilo je Ministarstvo obrane 1. srpnja, a nakon godinu dana testiranja vozila na područjima za obuku i centrima za testiranje u Njemačkoj i Nizozemskoj, serijska proizvodnja borbenih vozila za Litvu je počela.

Proizvedena od strane ARTEC konzorcija kojeg čine Rheinmetall i KMW, Vilkas Boxer varijanta ima kupolu Rafael Samson, 30mm MK-44S topove, i Spike LR protutenkovske rakete, plus druge specijalizirane i elektroničke sustave.

Prva vozila će biti isporučena litavskoj bojni Grand Duke Algirdas u Rukli kako bi se proveo postupak prihvaćanja, a nakon toga će biti službeno predana na korištenje oružanim snagama.

Litva nabavlja Bokser prema ugovoru u iznosu od 385,6 milijuna eura koji je potpisan 2016. između vlade, ARTEC-a i europske Organizacije za zajedničku suradnju u naoružanju (OCCARS), a sva vozila bit će isporučena do kraja 2021., od kojih će 15 biti isporučeno 2019. godine.

Kombinacija vatrene moći, manevarske sposobnosti i zaštite posade IFV Vilkas zadovoljava zahtjeve litavskih oružanih snaga u smislu nacionalne obrane i međunarodnih operacija, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Vilkasova vozila koristit će mehanizirana brigada pješaštva “Željezni vuk”, koja uključuje i bojnu Birutė Uhlan uz mehaniziranu pješačku bojnu vojvode Algirdasa.

Litva je, zajedno s Nizozemskom i Njemačkom, dio programa nabave i održavanja IFV Boxer kroz NATO agenciju za podršku i nabavu, koja osigurava logističku opskrbu pješačkih borbenih vozila koje je kupila Litva i mogućnost korištenja pričuvnih dijelova i popravaka.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)