Litavski zamjenik ministra obrane Giedrimas Jeglinskas je objavio da ministarstvo razmatra kupnju novih transportnih helikoptera s ciljem da se u potpunosti zamijeni helikopterska flota nakon 2020. godine.

„Potrebni su nam novi transportni helikopteri. To će biti velika investicija. Ipak, moram priznati da se razmatraju različite opcije, uključujući kupovinu ne samo transportnih helikoptera, već i onih naoružanih”, rekao je Jeglinskas za Defence24.pl u intervjuu.

Do 2021. godine, druga glavna nabava jesu PzH 2000 samohodne haubice, borbena pješačka vozila Boxer i Network Centric PZO, odnosno norveški sustav NASAMS koji vrijedi 100 milijuna EUR.

Najava dolazi u trenutku dok Litva ubrzano povećava vojne izdatke za financiranje novih nabava i proširuje svoje obrambene kapacitete. To je dio regionalnog trenda, s preostale dvije baltičke države – Estonijom i Latvijom, koje također pojačavaju proces modernizacije kao odgovor na rusku intervenciju u istočnoj Ukrajini.

U 2017.godini Litva namjerava izdvojiti 723.800.000 € za obrambeni proračun, što je povećanje od 21 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Ove godine, Vlada planira potrošiti 1,8 BDP-a na vojnu potrošnju. Sljedeće godine, proračun za obranu će biti 2,07 posto BDP-a.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)