Ministar obrane Litve Rajmundas Karoblis koncem prošlog tjedna je potpisao odluku o premještaju u pričuvu pukovnika ratnog zrakoplovstva Litve, Audronisa Navickasa, koji je namjeravao remontirati vojne helikoptere Mi-8T u Rusiji, javila je press-služba Ministarstva obrane Litve.

Prije toga, inspekcija Ministarstva obrane Litve provela je analizu potpisanih sporazuma za pružanje usluga remonta dva vojna helikoptera litavskog RZ, u kojem su uključene ruske tvrtke. Privremena inspekcija je utvrdila da je ”odlukom o remontu vojnih helikoptera Mi-8 u Rusiji pukovnik RZ Navickas, narušio odredbe Vijeća za obrambene resurse u kojima se navodi kako je nastupila zabrana slanja na remont vojnih helikoptera u Rusku Federaciju” – piše u zaključku komisije.

”Ministar obrane Rajmundas Karoblis u petak je potpisao dvije odluke: o tome da se pukovnik A. Navickas smjenjuje s dužnosti te o tome da ga se premješta u pričuvni sastav” – piše u obavijesti.

Prema podacima Ministarstva, dva sporazuma za pružanje usluga remonta helikoptera sovjetske proizvodnje Mi-8T bila su potpisana u listopadu 2016. s litavskom kompanijom Helisota koja je dobila natječaj, ali je namjeravala helikoptere u dijelovima prebaciti na remont u Rusiju. Nakon razjašnjavanja ovih okolnosti ugovor s Helisotom je storniran.

Litavska vojska koristi helikoptere Mi-8T za SAR misije te u transportne svrhe. Tijekom 2014. godine OS Litve su nabavilee tri nova helikoptera zapadne proizvodnje AS365 Dauphin, međutim, ti helikopteri djelomično mogu izvršavati SAR misije, te je zbog toga odlučeno remontirati dva helikoptera Mi-8T.

Prema podacima Ministarstva obrane kupnja novih višenamjenskih helikoptera zapadne proizvodnje planirana je 2020. godine.

Vijest je zanimljivija obzirom na činjenicu da upravo traju pregovori Zrakoplovno tehničkog centra za odabir partnera u vezi remonta 10 helikoptera Mi-171Sh.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)