Lockheed Martin UK se udružio s izraelskim Elbit Systems u pokušaju da osigura posao za nadogradnju britanskih tenkova Challenger. Dvije tvrtke objavile su zajednički nastup samo 24 sata uoči isteka roka za podnošenje prijedloga za fazu procjene programa koji bi mogao uključivati i do 227 tenkova po cijeni od 816 milijuna USD. Zahtjev je privukao pozornost nekih od vodećih tvrtki u zapadnom sektoru.

BAE Systems i General Dynamics, Lockheed Martin-Elbit Systems UK, Rheinmetall, švicarska obrambena tvrtka Ruag te CMI Defence-Ricardo UK partnerstvo, najavili su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ponude.

Richard Muir, direktor za poslovni razvoj Lockheed Martin UK za oklopna vozila, rekao je kako će Elbit igrati ključnu ulogu u omogućavanju timu da razvije rješenje bez ikakve potpore proizvođača originalne opreme (OEM) – u ovom slučaju konkurentskog ponuditelja BAE.

“Elbit donosi ogromnu količinu vrijednosti u smislu iskustva, ne samo kao dobavljač na našim oklopnim programima Warrior i Ajax, već nadogradnji više od 3.000 tenkova. Ključna stvar je da je većina od te nadogradnje provedena bez ikakve potpore OEM-a, što je ključno za program “, rekao je Muir.