Lockheed Martin očekuje poslove nadogradnje sa AESA radarom na 500 borbenih aviona F-16V koji se trenutno nalaze u uporabi diljem svijeta i to u periodu od sedam godina. Gotovo 300 nadogradnji F-16 se trenutno radi na borbenim avionima Južne Koreje, Tajvana i Singapura.

Nadogradnjom se ugrađuje Northrop Grumman SABR AESA radar te novi zaslon, podatkovna veza Link 16, poboljšana obrada podataka i Sniper pod senzor za ciljanje. Novi radarski sustav nudi funkcije višestrukog praćenja ciljeva, indikaciju pokretne metu na zemlji te veću pouzdanost od mehaničkog radara.

“Tri kupca opremaju 300 borbenih aviona te očekujemo još nekoliko stotina više sljedećih nekoliko godina”, rekao je Randall Howard, voditelj F-16 poslovnog razvoja.

Izvor je rekao kako je cilj 500 aviona u sedam godina, s mogućim budućim klijentima, uključujući Grčku, Tursku i Egipat. Pokušaj da prodaju paket nadogradnje dolazi nakon što je Lockheed Martin prodao 4,588 aviona F-16. Tvrtka je trenutno zaokupljena sklapanjem samo 15 novih F-16, što znači da svoju proizvodnu liniju gasi na kraju 2017. godine.

U međuvremenu, američki USAF nadograđuje Block 40/50 F-16 sa proširenjem resursa sa 8.000 na oko 12.000 sati, rekao je Howard. Dok je Lockheed Martin odabrao Northrop Grumman za nadogradnju radara na F-16V umjesto tvrtke Raytheon, SAD nije odabrao AESA radar za obavljanje slične nadogradnje na svojim avionima.