Lockheed Martin je izvijestio u utorak da su F-35 Lightning II i oružani sustav Aegis radili zajedno po prvi put tijekom vježbe bojevog gađanja. Zajednička vježba tvrtke, američke mornarice i Marinskog korpusa je bilo prvo testiranje rakete sa uspješnom demonstracijom integracije F-35 u potpori Naval Integrated Fire Control-Counter Air, priopćila je tvrtka.

Tijekom ispitivanja, marinski F-35B je djelovao kao povišeni senzor te je otkrio prijetnju preko horizonta. Avion je poslao podatke putem Multi-Function Advanced Data Linka na zemaljsku postaju povezanu s Aegisom na brodu USS Desert. Presretanje cilja je odrađeno sa Standard Missile 6.

Kada sposobnost bude u potpunosti realizirana, povećat će se situacijska svijest zajedničkim korištenjem Aegisa i F-35 kako bi se bolje razumjelo pomorsko operativno okruženje.

“Korištenjem bilo koje varijante F-35 kao senzora na širokom području, zrakoplov može značajno povećati sposobnost Aegisa za otkrivanjem, praćenjem i presretanjem”, priopćio je Lockheed.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)