Malezija je porinula prvi LCS francuskog dizajna naručen u sklopu ugovora vrijednog 2 milijarde USD iz 2011. godine u sklopu planova modernizacije svoje mornarice.

Brod nazvan Maharaja Lela, porinut je u četvrtak ispred brodogradilišta Boustead Naval Shipyard u Lumutu na svečanosti na kojoj su nazočili ministar obrane Hishamuddin Hussein i načelnik Kraljevske malezijske mornarice Admiral Kamarulzaman Bin Haji Ahmad Badaruddin.

Malezijski LCS temelji se na francuskoj Gowind 2500 korveti, a prvi brod se očekuje da će stupiti u službu s Kraljevske malezijske mornarice u prvoj polovici 2019. Svih šest brodova iz programa trebali bi biti u službi do 2023. Boustead je položio kobilicu drugog broda u veljači ove godine.

Brod težine 3,100 tona sadrži stealth značajke, a njegovo primarno naoružanje sastoji se od jednog BAE Systems Mk3 57mm topa, sustava vertikalnih lansera Sylver sa 16 ćelija za projektile MBDA VL MICA; te četverostruki lanser za raketni protubrodski sustav NSM norveškog proizvođača Kongsberg. Osim toga, također su ugrađeni MSI Seahawk 30mm topovi i dva J + S Marine lanseri torpeda.

Elektronički paket broda uključuje Thales Smart-S Mk2 3-D radar i Captas-2 sonar, dok će Rheinmetall isporučiti TMX / EO Mk2 radarski sustav kontrole paljbe i TMEO Mk2 elektrooptički sustav za praćenje brodova. Švicarska podružnica tvrtke Rheinmetall nedavno je dogovorila joint venture s Bousteadom kako bi se osiguralo upravljanje projektom, ugovorima i povezanim uslugama za malezijsku obrambenu industriju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)