Malezijski obrambeni proračun će u 2017. pasti za 12% na MYR15.06 milijardi (USD3.6 milijarde), kao nastavak fiskalnih ograničenja u zemlji. Kao rezultat reza, potrošnja će pasti na najnižu razinu od 2012. Prijedlog proračuna predstavlja 5,8% od ukupnih troškova vlade u 2017, te najnižu razinu potrošnje od 2012, oko 1,2% BDP-a.

U svom obraćanju parlamentu, Razak je rekao da će 2017. proračun za obranu podržati razvoj oružanih snaga kroz stjecanje vojnih sposobnosti. Programi uključuju ATM nabavu šest ophodnih brodova SGPV-LCS od malezijskog brodogradilišta Boustead Naval Shipyard; borbenih vozila AV8 od Deftecha te Airbus A400M transportnih aviona, treći je isporučen u lipnju.

Prema riječima malezijskog ministra obrane Hishammuddina Husseina, modernizacija će se nastaviti unatoč smanjenja proračuna. U razgovoru s novinarima 23. listopada, Hussein je istaknuo niz prioritetnih programa koji neće biti pogođeni. Među njima su, kazao je, proizvodnja AV8 vozila i SGPV-LCS plovila; MD 530G laki izvidničko jurišni helikopteri, planirana obnova dviju DCNS Scorpene podmornica i nadogradnja C-130 transportnog zrakoplova, BAE Hawk i Sikorsky S-61A-4 ‘Nuri’ helikoptera.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)