Malezija je odustala od planova za kupnju novog borbenog zrakoplova (MRCA) koji bi zamijenili flotu starih zrakoplova MiG-29, te je postavila kao prioritet nabavu zrakoplova za nadzor kako bi se borila protiv prijetnji militanata.

Malezija je za sada suspendirala planove nabave borbenih zrakoplova kako bi povećala sposobnost nadzora koji će biti ključan u borbi protiv militanata. Izvor iz ministarstva obrane rekao je da Kuala Lumpur traži nabavu još četiri zrakoplova za nadzor koji bi bili veći s većim radijusom od postojećih. “Gledamo platformu utemeljenu na komercijalizaciji, koja je pristupačnija u usporedbi s vojnom specifičnom platformom”, rekao je izvor.

Do nedavno, francuski proizvođač zrakoplova, Dassault Aviation je potvrdio da je u razgovorima s Malezijom za prodaju 18 borbenih zrakoplova Rafale. “Dassault razgovara s Malezijom u vezi nabave 18 zrakoplova, a tražimo i drugi ugovor s Indijom”, izjavio je Eric Trappier, izvršni direktor Dassault Aviationa u svibnju ove godine.

Malezija je ranije negirala da su Dassault i Eurofighter ušli u uži izbor, održavajući nadu za druge kandidate poput Gripena. “Još uvijek nismo spremni na odluku, ali uzeli smo u obzir uspjeh Rafalea u drugim zemljama”, izjavio je malajski premijer Najib Razak tijekom zajedničke tiskovne konferencije s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom u Kuala Lumpuru u ožujku ove godine.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)