Malezijsko ratno zrakoplovstvo je otvorilo tehnički servisni centar koji će se koristiti za potporu flote višenamjenskih borbenih aviona Suhoj Su-30MKM. Objekt se nalazi u sjedištu RMAF baze Gong Kedak na sjeveroistoku gdje je baza 11.eskadrili sa 18 Su-30MKM zrakoplova.

RMAF je priopćio kako će centar povećati postojeći Su-30MKM centar za potporu u zračnoj bazi, a kojim upravlja malezijska firma Aerospace Technology Systems Corporation (ATSC).

Uspostava centra je koštala MYR72 milijuna (USD16 milijuna), a gradnja je počela u ožujku 2014. Nakon otvaranja novog objekta, RMAF glavni tajnik Roslan Saad je rekao da je centar opremljen sa “potrebnom logistikom, pričuvnim dijelovima i opremom za pružanje sveobuhvatnog i učinkovitog servisiranja i održavanja Suhoja.

Servisiranje RMAF Su-30MKM u početku su podržali ruski i indijski inženjeri i piloti. Međutim, kroz prijenos tehnologije i know-how program u dvije godine, RMAF i ATSC su preuzeli taj posao 2010.

ATSC je joint venture između vlade Malezije i ruskih RAC MiG Corporation i Rosoboronexporta, koji je nastao 90-ih za obavljanje održavanje, popravak i remont (MRO) RMAF flote MiG-29N isporučenih 1995.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)