Zapovjedništvo američkog Marinskog korpusa objavilo je u srijedu kako su počeli s nadogradnjom lakih protutenkovskih sustava ili LAV-AT, za svoje snage.

Programski ured ostvario je svoje početne operativne ciljeve u rujnu dovršavanjem terenskih testova za četiri nadograđena LAV-AT-a u sklopu 1. lake oklopne izvidničke bojne koja se nalazi u bazi Pendleton u Kaliforniji.

Novi protutenkovski sustav ispaljuje kroz cijev optički praćenu i žicom vođenu protutenkovsku raketu BGM-71 ili TOW projektil, koje proizvodi Raytheon i koji su u službi od Vijetnamskog rata.

Rakete TOW pružaju “long-range stand-off” udaljenost za LAV posade koje ciljaju neprijateljske oklopne transportere i tenkove. Jim Forkin, voditelj ureda za program LAV-AT, izjavio je kako je cilj bio “dobiti novu kupolu na platformi LAV-AT koja je jednostavna za održavanje, pouzdana i učinkovita”.

“U usporedbi s naslijeđenom verzijom, nova kupola je bespilotna, može ispaljivati žicom vođene rakete kao i TOW rakete vođene radiofrekvencijom, te može gađati ciljeve dok se kreću uz pomoć poboljšane termovizije”, rekao je Forkin.

Osim toga, Marinski korpus kaže da novi protutenkovski sustav ima “Far Target Location sustav, nove ciljničke zaslone za zapovjednike i strijelce, te električnu elevaciju i azimut koji pomaže rotirati oružje na cilj”.

Kupola je važna jer štiti marince i daje im poboljšanu sposobnost koju nisu imali prije. LAV posade primaju novi sustav nakon dva tjedna obuke od strane programskog ureda. Očekuje se da će uvođenje novog oružanog sustava biti dovršeno do kraja 2019. godine, navodi Marinski korpus.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)