U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević susreo se u srijedu, 12. srpnja 2017. godine s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom u Pentagonu, tijekom kojeg je naglašena iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateških saveznika i partnera, posebno na području obrane i sigurnosti.

Tom prilikom američki ministar obrane James Mattis istaknuo je kako je Hrvatska mala zemlja koja daje jako velik doprinos medunarodnoj sigurnosti, primjer je izvrsnog NATO saveznik.

Na početku sastanka ministar Mattis rekao je: Proučavao sam operaciju Oluja, koje ste vi ministre bili važan dio. Operacija Oluja izmijenila je tijek povijesti i danas se o njoj ući u američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i izvrsene vojne operacije. Takoder, Ministar Mattis iskazao je potporu SAD-a Hrvatskoj u vezi nabave novog borbenog zrakoplova naglasivsi važnost te sposobnosti.

Međutim, u hrvatskim medijima vrlo površno i pogrešno interpretirana je izjava ministra Krstičevića vezana uz nabavu borbenih zrakoplova. “Korak smo bliže kupnji američkih zrakoplova” je izjava koju navode mediji, a koju Krstičević nikad nije rekao. Naime, još dok je novinarka HRT-a postavljala pitanje: “Jesmo li sada korak bliže kupnji…” ministar je uletio sa svojom izjavom u pola pitanja i rekao “Jesmo”…praktično u isti trenutak kad je novinarka nastavila….”američkih zrakoplova”. Krstičević je nastavio da će odluka biti donesena do kraja godine…Dakle, kad je izgovarao “jesmo” mislio je na donošenje odluke o tipu borbenog zrakoplova do kraja godine. Treba reći kako je u prethodno postavljenom vrlo sličnom pitanju Krstičević odgovorio sasvim korektno i neutralno.

No, u svakom slučaju, o tome bi se morao očitovati MORH i pojasniti do kraja njegovu izjavu. Naime, kad bi tomu bilo tako kako interpretiraju pojedini hrvatski mediji, u najmanju ruku bilo bi nekorektno i nediplomatski spram Južne Koreje i Švedske na taj način voditi postupak. Puno pragmatičnije i diplomatski prihvatljivo bilo bi zahvaliti se objema državama na trudi i kampanji, te im jasno staviti do znanja kako se na njih ne računa.

Inače, na sastanku dvojica ministara razgovarala su o zajedničkom sudjelovanju oružanih snaga RH i SAD u NATO misijama i operacijama diljem svijeta, te je američki ministar Mattis istaknuo. Ponosni smo služiti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu.

„Želim vam zahvaliti na potpori koju SAD pruža Hrvatskoj od početka borbe za hrvatsku neovisnost do danas. Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske, a naše države, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izgradnju globalnog mira i sigurnosti“, istaknuo je ministar Krstičević.

„Zajedno smo u Afganistanu od 2003. godine i na Kosovu od 2008. godine, a sudjelovat ćemo i u NATO-ovoj Ojačanoj prednjoj prisutnosti. Ponosan sam što će Hrvatska biti jedna od rijetkih NATO saveznica koja će sudjelovati u dvije borbene skupine: u Litvi pod njemačkim vodstvom i u Poljskoj pod američkim vodstvom. To pokazuje našu predanost Savezu i visoku odgovornost u međunarodnom djelovanju“, naglasio je ministar Krstičević.

Ministar Krstičević i ministar Mattis razgovarali su o zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje.

Ministri Krstičević i Mattis izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim sastankom i dogovorenim načinima suradnje u području obrane i sigurnosti te su potvrdili izvrsnu suradnju dvaju strateških saveznika i partnera.

Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države strateški su saveznici i partneri u području obrane i sigurnosti, sa zajedničkim interesima dijele vrijednosti i odgovornost za sigurnost u svijetu, uključujući i sudjelovanje u koaliciji u borbi protiv terorizma.

Tijekom službenog posjeta SAD-u ministar Krstičević posjetio je i nacionalno groblje Arlington u Washingtonu, te odao počast na grobu neznanog junaka.

Također, u sklopu posjeta susrest će se sa zamjenikom direktora Američke agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju DSCA (Defence Security Cooperation Agency) Gregom Kausnerom i direktorom Defense Intelligence Agency generalom Vicentom Stewartom, a planiran je i sastanak i druženje s predstavnicima hrvatske dijaspore.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)