Britansko ministarstvo obrane objavilo je 125 milijuna USD vrijedan ugovor sa MBDA Missile Systems za isporuku obrambenih sustava Sea Ceptor koji će se koristiti na brodovima Type 26.

Sea Ceptor će osigurati zaštitu od prijetnji iz zraka, uključujući sljedeću generaciju nadzvučnih protubrodskih raketa, borbenih aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica, objavilo je ministarstvo u priopćenju.

Ugovorom će se očuvati 85 radnih mjesta u Velikoj Britaniji te nekoliko britanskih tvrtki u lancu isporuke. Sea Ceptor je već predložen od strane novozelandske mornarice za korištenje na njihovim fregatama klase Anzac.

Sustav će se koristiti i na trenutnim Type 23 fregatama koje će biti zamjenjene fregatama Type 26. Prve tri fregate Type 23 opremljene sa Sea Ceptorom će krenuti na ispitivanje iduće godine.

Sea Ceptor će ući u uporabu na Type 26 sredinom 2020-ih, a na Type 23 u 2017. Vijest dolazi u trenutku kad je BAE Systems objavio da će započeti izgradnju Type 26 Global Combat Ships sljedećeg ljeta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)