Ministarstvo obrane Velike Britanije dodijelilo je tvrtki MBDA Systems 698 milijuna USD vrijedan ugovora za isporuku projektila, priopćila je britanska vlada. Ugovor uključuje tri odvojene raketne isporuke, uključujući Common Anti-air Modular Missile, Meteor i Sea Viper. Dužnosnici britanskog ministarstva obrane tvrde kako ugovori imaju za cilj osigurati i zaštiti nosače zrakoplova klase Kraljica Elizabeta kada uđu u uporabu.

To se odnosi na dva nosača zrakoplova koji su trenutno u izgradnji za Kraljevsku mornaricu. Nakon završetka izgradnje, oba će nosača primiti borbene zrakoplove F-35 Lightning II.

“Ova značajna investicija u raketne sustave od vitalne je važnosti u zaštiti naših brodova i zrakoplova od najsloženijih globalnih prijetnji, jer naše oružane snage štite Ujedinjeno Kraljevstvo”, izjavio je u priopćenju ministar obrane Michael Fallon. “Ovi ugovori će održati visoko kvalificirane poslove diljem Velike Britanije i pokazati da snažna obrana i snažna gospodarstva idu ruku pod ruku.”

Velika Britanija je izdvojila 52 milijuna dolara za rakete Meteor, 223 milijuna dolara za Sea Viper i 413 milijuna dolara za CAMM koji će biti integriran s fregatima Type 26 za PZO.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)