Za izvanredan doprinos u borbi protiv piratstva u području Somalije u sklopu operacije EU NAVFOR Atalanta, drugom hrvatskom autonomnom timu za zaštitu broda (2. HRVCON AVPD) uručena je Medalja za služenje zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije. Svečana ceremonija uručenja održana je u luci Djibouti, a medalje je hrvatskom timu uručio kapetan fregate Fabrice Guerrier, časnik zadužen za tim za potporu EU NAVFOR Atalanta.

Tom prigodom kapetan fregate Guerrier istaknuo je značaj uloge AVPD tima u osiguranju dostave hrane i ostale humanitarne pomoći u somalijske luke, te uspješnosti provedbe zadaća, na što članovi tima mogu biti izuzetno ponosni.

Naš AVPD tim, visoko obučeni tim za zaštitu broda, boravi od sredine listopada 2016. na trgovačkom brodu MSM Douro koji je u sklopu World Food Programa (WFP) ovlašten vodama Somalije prevoziti humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu.

Zadaće AVPD tima, koji se nalazio na brodu tijekom plovidbe, prilikom posjete lukama i u područjima baziranja, bile su prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.

Pripadnici HRM-a već godinama sudjeluju u operaciji ATALANTA obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije u Northwoodu te na brodovima koji se nalaze u području operacije. Prvi hrvatski AVPD tim u Somaliji je boravio od prosinca 2014. do travnja 2015. godine.

Tekst: M. Siriščević
Fotografije: http://eunavfor.eu/mission/

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)