Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u četvrtak, 4. travnja 2019. godine u Zagrebu na međunarodnoj konferenciji hrvatske industrije sigurnosti pod nazivom “Hrvatska 2020-1# EU”.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, Grada Zagreba i Konfederacije europskih sigurnosnih službi.

Konferenciji su, uz ministra Krstičevića, nazočili pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore (Ceh) Lidija Stolica, generalni tajnik Europske udruge korporativne sigurnosti (ESCA) Yvan de Mesmaeker, generalna direktorica Konfederacije europskih sigurnosnih službi (CoESS) Catherine Piana, izvršni direktor njemačkog Saveznog udruženja sigurnosne ekonomije (BDSW) Harald Olschock te drugi visoki uzvanici i predstavnici tvrtki i institucija o privatnoj zaštiti.

Kao predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, ministar Krstičević u svom je obraćanju predstavio postignuća na planu razvitka sustava domovinske sigurnosti, istaknuvši kako se intenzivno radi na uspostavi i sveučilišnom akreditiranju specijalističkog poslijediplomskog Studija domovinske sigurnosti, na kojemu će se od 2020. godine školovati više razine upravljačkog kadra iz tijela sustava domovinske sigurnosti, pa i iz industrije privatne sigurnosti.

Ministar je istaknuo kako je pripremljen nacrt prijedloga Uredbe Vlade RH o uvjetima i kriterijima angažiranja pravnih osoba privatnog i javnog sektora u aktivnostima sustava domovinske sigurnosti i kako je u tijeku izrada Priručnika za upravljanje u izvanrednim i kriznim stanjima, koji će biti izrađen do kraja prvog tromjesečja 2020. godine. “Priručnik i spomenuta Uredba Vlade te Studij domovinske sigurnosti bitno će doprinijeti optimiziranju procesa upravljanja i ubrzavanju procesa odlučivanja u izvanrednim i kriznim stanjima”, zaključio je ministar.

Podsjetio je i kako je prošle godine donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga. “Prije tjedan dana održana je nacionalna vježba “Kibernetički štit 2019″ tijekom koje je članovima Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i predstavnicima brojnih drugih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave na ilustrativan način prezentirano što znači donošenje ovoga zakona i s čime se, kada je u pitanju kibernetička sigurnost, susrećemo u skoroj budućnosti, koja je zapravo već tu”, kazao je ministar.

“Sigurnost mora biti sveobuhvatna, mora biti integrirana, pa se ni one tradicionalne sposobnosti i domene sigurnosne zaštite ne smiju zanemariti. Kada je u pitanju nacionalna sigurnost, onda je država ta koja mora stvoriti okvir za razvoj tog područja”, zaključio je ministar. Istaknuo je da se taj okvir sustavno gradi, počevši od Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, dodavši da je sastavni i važan element sustava domovinske sigurnosti i industrija privatne sigurnosti.

Lidija Stolica istaknula je kako se međunarodna konferencija Hrvatske industrije privatne sigurnosti organizira u svjetlu priprema Republike Hrvatske kao najmlađe članice Europske unije za predsjedanjem Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, gdje je sigurnost EU, njenih građana i postignutih vrijednosti jedan od najvažnijih prioriteta. “Hrvatski ceh zaštitara kao nacionalni član konfederacije europskih sigurnosnih službi organizacijom ove konferencije daje doprinos u pripremi za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom te želi predstaviti mogućnosti, znanja i sposobnosti hrvatske industrije privatne sigurnosti”, poručila je predsjednica Ceha.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u svom je obraćanju predstavio rad novog Ravnateljstva civilne zaštite čiji su ciljevi ojačavanje sustava domovinske sigurnosti i uvezivanje organizacija što će omogućiti bržu i kvalitetniju koordinaciju te učinkovitiji sustav civilne zaštite.

Međunarodna konferencija hrvatske industrije sigurnosti pod ovogodišnjim nazivom:
“HRVATSKA 2020 – 1# EU” razvojna je platforma novih znanja i informacija, razmjene mišljenja, ideja, kontakata i novih partnerstva. Konferencija omogućava umrežavanje i neposrednu komunikaciju pružatelja usluga, korisnika usluga u industrije sigurnosti i zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)