U Središnjici komunikacijsko informacijskih sustava (SKIS) GS OS RH započela je međunarodna vježba „Cyber Coalition 2017“. koja se provodi od 27. studenog 2017. godine do 01. prosinca 2017. godine.
Središnjica KIS GS OS RH je nositelj navedene vježbe ispred OS RH od 2016. godine. Na navedenoj vježbi uz pripadnike SKIS GS OS RH sudjeluje i predstavnik HRZ i PZO, te u svojstvu promatrača Obavještajna uprava GS OS RH, Središnjica obavještajnog djelovanja, Zapovjedništvo za potporu, bojna Veze HKoV. Uz pripadnike OS RH na vježbi sudjeluju nacionalna tijela (Ministarstvo obrane, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, nacionalni CERT, CARNet, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), akademska zajednica (Fakultet elektrotehnike i računarstva) te privatni sektor (SPAN, Diverto).

Na ovogodišnjem danu uvaženih gostiju koji je upriličen 29. studenog 2017. godine na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ sudionike vježbe u ime načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova pozdravio je direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj u pratnji načelnika Operativne uprave brigadnog generala Senada Fejzića, zamjenika zapovjednika HVU brigadnog generala Zdravka Klanca i načelnika uprave za KIS brigadira Ante Tolića. Kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra obrane na vježbi je nazočio i načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MO, brigadir Bruno Bešker. Osim visokih vojnih uzvanika na danu uvaženih gostiju sudjelovali su visoki časnici i dočasnici iz funkcionalnog područja KIS te predstavnici nacionalnih tijela i akademske zajednice.

Uvod u povjesnicu i presjek sudjelovanja OS RH i Središnjice KIS GS OS RH u navedenoj vježbi svim gostima i uzvanicima predstavio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Središnjice KIS pukovnik Darko Vuković. U svom osvrtu pukovnik Darko Vuković je naglasio važnost provedbe ovakve vježbe za cjelokupne OS RH kao i uvezivanje svih ključnih čimbenika za kibernetičku sigurnost. Kroz ovu vježbu razvijaju se kibernetičke sposobnosti pripadnika Središnjice KIS kao i ostalih sudionika vježbe. Natporučnik Tomislav Murat koji je na međunarodnoj vježbi „Cyber Coalition 2017“ bio u ulozi lokalnog trenera za tim iz OS RH uvažene goste je upoznao sa svim scenarijima koje će pripadnici kibernetičkog tima OS RH uvježbavati tijekom navedene aktivnosti.

Nakon prezentacije scenarija međunarodne vježbe „Cyber Coalition 2017“ uvaženi gosti su u pratnji načelnika stožera – zamjenika zapovjednika Središnjice KIS GS OS RH, pukovnika Darka Vukovića posjetili kibernetički poligon te su se u direktnom razgovoru sa aktivnim sudionicima međunarodne vježbe pod vodstvom satnika Dejana Peteka mogli uvjeriti u stvarne kibernetičke sposobnosti pripadnika Središnjice KIS.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)