U sklopu programa međunarodne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice za 2017. g., a u suradnji sa Uredom za međunarodnu obrambenu suradnju Oružanih snaga SAD-a u RH (U.S. Army Office of Defense Cooperation), u Splitu je od 25. do 29. rujna 2017. održan Seminar na temu provedbe operacija presretanja na moru (MIO – Maritime Interdiction Operations Seminar).

Osim pripadnika Flotile Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže RH, na seminaru je sudjelovao tim za pregled i prekrcaj Mornaričkih snaga Republike Slovenije te Ratne mornarice i Obalne straže SAD-a, čiji su djelatnici u svojstvu instruktora provodili obuku.
Kroz teoretski dio seminara sudionici su se upoznali sa osnovnim informacijama o pregledu broda, pravilima uporabe snaga te procedurama prije samog pregleda broda. U sklopu praktičnog dijela seminara timove se kroz pokazne vježbe obučavalo provođenje postupaka od samog prilaza brodu do prekrcaja i pregleda sumnjivog plovila.

Vježbovne aktivnosti provodile su se na desantnom brodu minopolagaču DBM-81 „Cetina“. Uz navedeno, izvršena je i prezentacija opreme koju tim Obalne straže SAD-a koristi prilikom provedbe zadaća u ovakvim operacijama.

Tekst i foto: D. Gardun

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)