Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, od 3. do 14. srpnja 2017. proveden je međunarodni tečaj za najviše dočasničke dužnosti pod nazivom „International Command Senior Enlisted Leaders Course“. Uvjerenja o uspješno završenom tečaju uručio je načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ brigadir Zlatko Ferenčević.

Direktor tečaja, prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić izrazio je zadovoljstvo provedenim tečajem napomenuvši da je to „vrh sante leda“ od onoga što nas tek očekuje u postizanju implementacije dočasničke izobrazbe i da nam predstoji „pravi posao“, a sve kako bismo izobrazbom dočasnika mogli odgovoriti na eventualne tradicionalne i nepredvidive hibridne ugroze koje nam prijete i kako bismo zadržali status pouzdanog partnera NATO saveza. Između ostalog najavio je potrebu ustrojavanja Međunarodnog Odjela za dočasničku izobrazbu kojeg bi činili dočasnici iz država članica Američko-jadranske povelje gdje bi Oružane snage Republike Hrvatske trebale odigrati ključnu ulogu i pozicionirati se kao lider u regiji jugoistočne Europe u provedbi izobrazbe dočasnika.

Na tečaju je sudjelovalo trinaest dočasnika s visokih pozicija iz oružanih snaga Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, koji su ocijenili tečaj vrlo korisnim i zanimljivim, a posebno su izrazili zadovoljstvo organizacijom i predavačima koji su bili uključeni u tečaj. Od brojnih predavača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije svoje predavanje održali su zapovjednik savezničkih snaga u Europi (SACEUR) general zbora Curtis Scaparrotti te načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

Također, predavanja su održali i prvi dočasnici EUCOM-a časnički namjesnik Crispian Addingon, NATO Zapovjedništva za operacije časnički namjesnik Davor Petek, NATO School Oberammergau časnički namjesnik Miroslav Dulaj, Kosovskih sigurnosnih snaga časnički namjesnik Genc Metaj, Dočasničke škole Slovenske vojske časnički namjesnik Uroš Gornik i Hrvatske kopnene vojske časnički namjesnik Dario Rosić.

Predavanja su održana iz više tematskih cjelina kao što je uloga i dužnost dočasnika u združenom multinacionalnom zapovjedništvu, odnosi zapovjednika i prvih dočasnika na operativnoj i strateškoj razini, vođenje u združenom multinacionalnom zapovjedništvu te profesionalni razvoj dočasnika na višim razinama.

Tečaj je pilot-projekt Hrvatskog vojnog učilišta i nadogradnja je na četiri razine slijedno-rastuće dočasničke izobrazbe koje se provode na Učilištu. Samom provedbom tečaja i spomenutim dočasničkim izobrazbama Hrvatsko vojno učilište podiže stupanj implementacije s NATO direktivama i smjernicama koje definiraju izobrazbu i kompetencije dočasnika.

Tekst: pk Zdravko Lovašen
Foto: Marija Sever

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)