Danas, 15. srpnja 2017. je na vojnom poligonu Cincu pred više od 260 visokih uzvanika održan Dan uvaženih gostiju kao vrhunac vježbe s bojevim gađanjem „Gettica Saber 2017“. Vježbi je nazočio rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, organizatori vježbe zapovjednik Kopnene vojske SAD u Europi general pukovnik Frederick Benjamin Hodges i zapovjednik Kopnene vojske OS Rumunjske general-bojnik Marius Harabagiu te brojni visoki vojni i civilni uzvanici iz više od 20 partnerskih i savezničkih država, čije oružane snage sudjeluju u cijelom spektru vojnih vježbi u okviru združene međunarodne vojne vježbe „Saber Guardian 2017“.

Hrvatsko vojno izaslanstvo, predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Dragom Matanovićem, činili su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik bojne „Tigrovi“ GMBR bojnik Mario Mlinarić te izvršni časnik u kabinetu načelnika GS OS RH pukovnik Siniša Ciglenečki.

U vježbi su, kao primarna obučna skupina, sudjelovali pripadnici mehanizirane satnije 1. Bojne GMBR te tenkovski vod Oklopne bojne GOMBR, integrirani u 1. mehaniziranu bojnu 3. oklopne brigade 4. pješačke divizije Kopnene vojske SAD-a. Ukupan broj sudionika iz Hrvatske, Armenije, Crne Gore, Rumunjske, Ukrajine i SAD premašio je 2 tisuće, s više od 1500 borbenih vozila, oruđa i oružja.

Hrvatski su generali nakon vježbe imali prigodu razgovarati s našim sudionicima. U obraćanju postrojenim pripadnicima GMBR i GOMBR general Matanović rekao je da se radi o najvećoj međunarodnoj vojnoj vježbi u kojoj sudjeluje pobjednička hrvatska vojska od Domovinskog rata. „Hrvatski vojnik pokazao je da je profesionalac, da je odgovoran i spreman, a mi kao zapovjednici ponosni smo što smo dio vojske koja dostojno nosi barjak naših suboraca iz Domovinskog rata“.

Naglasio je smo u ovoj vježbi ostvarili zajedništvo i unutar timova i naših postrojbi, ali i s našim partnerskim postrojbama s kojima ćemo sudjelovati u zajedničkim misijama. Ovo je posebno važno iskustvo za 1. mehaniziranu satniju koja će uskoro biti upućena u misiju u Litvu. Njezini su pripadnici nakon dugotrajne naporne obuke potvrdili visoku razinu obučenosti i osposobljenosti koje će moći pokazati u misiji, dodao je General.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)