U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu, 10. svibnja 2017. provedena je metodsko-pokazna vježba „Održavanje i popravak zrakoplovnih raketa R-60MK“ u organizaciji Bojne za opskrbu ZzP, Središta za skladištenje materijalne imovine (MI) Velika Buna, Desetine za održavanje raketnog UbS.

Desetina za održavanje raketnog UbS-a je ustrojbena cjelina Središta za skladištenje MI Velika Buna, Bojne za opskrbu, namijenjena za održavanje raketnog UbS-a. Temeljna zadaća Desetine je održavanje zrakoplovnih raketa R-60 MK na stanici GURT. Predmetne rakete koriste se za borbene zrakoplove MIG-21.

Metodsko-pokaznom vježbom obuhvaćeni su svi segmenti održavanja zrakoplovnih raketa R-60MK kroz radne točke. Održavanje rakete R-60 MK provode samo iznimno stručni i osposobljeni raketni tehničari koji za provedbu održavanja posjeduju certifikate.

Kako su navedene rakete namijenjene za borbene zrakoplove MIG-21, te su pri provedbi nadzora zračnog prostora rakete opterećene raznim tehničkim i meteorološkim uvjetima, potrebna je iznimna stručnost raketnih tehničara kako bi rakete bile ispravne, te se neometano obavljao nadzor zračnog prostora sa borbenim zrakoplovima.

Provedbi MPV nazočili su brojni uzvanici, pripadnici postrojbi ZzP-a, te krajnji korisnici raketa R-60 MK; pripadnici Zapovjedništva HRZ i PZO i 91. ZB Pleso, piloti borbenih zrakoplova, tehničari za održavanje.

Tekst i foto: Mario Jeretina / Vladimir Magdić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)