U sklopu posjeta Gardijskoj mehaniziranoj brigadi, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima je danas, u petak 24. veljače 2017. godine, obišao vojarnu “Eugen Kvaternik” u Gospiću, gdje su ga dočekali načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mate Ostović, te zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadir Tihomir Kundid sa suradnicima.

Ova je vojarna sjedište motorizirane bojne “Vukovi”, čiji je zapovjednik pukovnik Igor Gojmerac. Nakon svečanog postroja motorizirane bojne “Vukovi” i predaje prijavka, ministar Krstičević položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomen križa poginulim pripadnicima 9. gardijske brigade. Izaslanstvo je zatim posjetilo spomen sobu i kapelicu vojarne te izložbu o ratnom putu 9. gardijske brigade. U dvorani za sastanke zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadir Tihomir Kundid, potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću, kao i svim prisutnima, zaželio je dobrodošlicu i održao multimedijalnu prezentaciju brigade i vojarne “Eugen Kvaternik” u Gospiću.

U svom obraćanju ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako mu je osobita čast iz prve ruke upoznati se s Gardijskom mehaniziranom brigadom HKoV-a. “Slijednici ste legendarnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske – naših Pauka, Tigrova, Gromova i Vukova – onih koji su znali, koji su imali srce i moć zajedništva da brane i obrane voljenu domovinu Hrvatsku”, naglasio je ministar Krstičević dodavši da „nikada nećemo zaboraviti naše suborce, našu braću koji su svoje živote ugradili u naše pobjede.”

“Danas ste dobro ustrojena brigada, snažna karika naših oružanih snaga, s brojnim zadaćama, izgrađenim sposobnostima. Snažan ste spoj iskustva i mladosti koja jamči snažan doprinos sigurnosti i stabilnosti RH”, poručio je ministar tijekom svog posjeta i dodao: „poslije godina smanjivanja obrambenog proračuna izborili smo njegov rast, a veći dio tog povećanja bit će usmjeren na našeg čovjeka. 2017. godina je godina hrvatskog vojnika, časnika i dočasnika“, zaključio je ministar Krstičević, poželivši svima puno uspjeha u budućem radu.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov pohvalio je Gardijsku mehaniziranu brigadu osobito za aktivnosti na području obuke i vježbi. “Zadaća stožera je pratiti vaše napore i stvarati okvire koji za cilj imaju jačanje sposobnosti u skladu s aktualnim zahtjevima”, rekao je načelnik Glavnog stožera OSRH-a.

Ministar Krstičević zatim je s izaslanstvom obišao smještajne i logističke kapacitete, restoran i društvene sadržaje vojarne u Gospiću te se uputio prema vojarni “Benkovac”. Kasnije tijekom dana planiran je obilazak vojarni “General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk” i “Kralj Zvonimir”, obje smještene u Kninu, te vježbališta “Bralovac” u sklopu poligona “Crvena zemlja”.

Gardijska mehanizirana brigada je taktička postrojba Hrvatske kopnene vojske ustrojena 1. prosinca 2016. sa sjedištem u Kninu, slijednica Gardijske motorizirane brigade. U sastavu brigade su četiri manevarske bojne, imenovane prema ratnim nazivima brigada: 1. mb “Tigrovi” sa sjedištem u Petrinji, 2. mb “Gromovi” također u Petrinji, 3. mb “Pauci” u Kninu i motorizirana bojna “Vukovi” smještena u Gospiću. U sastavu Gardijske mehanizirane brigade, uz četiri manevarske bojne, nalaze se i tri bojne borbene potpore te četiri satnije. Riječ je o Bojni PZO-a smještenoj u vojarni “Benkovac”, Topničko-raketnoj bojni sa sjedištem na poligonu u Slunju, zatim Inženjerijskoj bojni te Vojno obavještajnoj satniji sa sjedištima u Kninu, i zapovjedna, logistička i satnija veze.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)