Ministar obrane RH Josip Buljević od 6. do 8. ožujka 2016. godine boravi  u službenom posjetu Republici Kosovo. U okviru svog prvog službenog bilateralnog posjeta ministar Buljević se prvog dana posjeta susreo sa svojim domaćinom ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Hakijem Demollijem, predsjednicom Republike Kosovo Atifete Jahjagom te premijerom Republike Kosovo Isom Mustafom. Ministar je posjetio i Zapovjedništvo kopnene vojske Kosovskih snaga sigurnosti i Središte za sveučilišne studije.

Tijekom službenih sastanaka s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti razgovaralo se o bilateralnim odnosima i modalitetima unaprjeđenja obrambene suradnje, te konkretnim modelima potpore Republike Hrvatske i Ministarstva obrane reformama kosovskih institucija i perspektivi Kosova u euroatlantskim integracijama. Također, tijekom susreta naglašena je i potreba da se zajednički nastavi s naporima usmjerenim prema integraciji Kosova u formate i inicijative obrambene suradnje u jugoistočnoj Europi.

Obje strane istaknule su zadovoljstvo s dosadašnjom bilateralnom suradnjom između dva ministarstva, no obostrani cilj i ambicija ostaje njezino dodatno unaprjeđivanje. U tom kontekstu nastavit će se s naporima u osnaživanju transformacije Kosovskih snaga sigurnosti kao i suradnja u području izgradnje ključnih sposobnosti. Ministar Buljević je naglasio kako Hrvatska želi vidjeti Kosovske snage sigurnosti spremne da sudjeluju u izgradnji sigurnosti i stabilnosti Jugoistočnoj Europi ali i šire, uključujući i sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

Ministri su razmijenili i mišljenja u pogledu aktualnog sigurnosnog stanja na globalnoj razini i implikacijama postojećih kriza na situaciju u jugoistočnoj Europi.

Vezano za sigurnosne izazove, u razgovorima su posebno istaknuti izazovi koji proizlaze iz migrantske krize, te mogućnostima uspostave novih alternativnih izbjegličkih ruta ali i pitanja poput rastućeg radikalizma na području jugoistočne Europe. Istaknuta je obveza svake zemlje za ulaganjem maksimalnih napora u sprječavanju potpore aktivnostima ISIL-a i radikalnih čimbenika. U tom kontekstu, obostrano je zaključeno kako zajednički izazovi otvaraju novu dimenziju za suradnju.

Tema razgovora bio je i nastavak hrvatskog angažmana u okviru međunarodnih napora za osiguranje nesmetanog razvoja i stabilnosti Kosova (KFOR, EULEX).

Prilikom susreta s najvišim dužnosnicima Republike Kosovo, Predsjednicom Atifete Jahjagom te premijerom Isom Mustafom, istaknuta je snažna potpora kosovskoj euroatlantskoj orijentaciji. Jedan od hrvatskih prioriteta je osnaživanje i intenziviranje odnosa s Kosovom. Ujedno je snažno pozdravljena spremnost Kosova za provedbom strukturnih reformi i ojačavanje institucionalnih kapaciteta. Također je iskazana potpora naporima u provedbi sporazuma između službene Prištine i Beograda.

Ministar Buljević je istaknuo kako ovaj posjet predstavlja jasan znak potpore prijateljskoj zemlji te snažnu potporu euroatlantskoj budućnosti Kosova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)