Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ipak ne nosi dobre vijesti u Moskvu kad je u pitanju remont hrvatskih helikoptera Mi-171Sh. Predstavnici MORH-a, HRZ i PZO, te Zrakoplovno tehničkog centra boravili su prošli tjedan u češkom remontnom zavodu LOM Praha, potvrdili su nam službeno u MORH-u, ali i čelni čovjek češkog zavoda Roman Planička. Prema odgovorima koje smo dobili, riječ je o razvoju bilateralnih odnosa i suradnje. Pojednostavljeno ili prevedeno, traži se novi partner za remont Mi-171Sh, a od suradnje s Rusima očito se odustaje zbog niza razloga o čemu je Defender već pisao, ali i zbog ruskog prijedloga ugovora koji je neprihvatljiv za hrvatsku stranu.

Do sada nije baš bilo nikakve bilateralne suradnje ZTC-a sa LOM Praha, pa je ovo jedino suvislo objašnjenje da je iznenadni posjet Češkoj korak prema traženju novog inozemnog partnera. Naime, prema riječima čelnog čovjeka češkog zavoda, oni posjeduju sve potrebne certifikate za remont i nadogradnju Mi-171Sh i do sada je obavljen remont i nadogradnja ovih helikoptera za potrebe Češkog ratnog zrakoplovstva. Kako nam je rekao  Roman Planička, zavod je temeljem Vojnotehničkog sporazuma između Rusije i Češke dobio prava da remont Mi-171Sh može obavljati i za treće zemlje. Što se tiče ruskog prijedloga ugovora sa ZTC-om, niz je loših stvari unutar njega.

Nikada do sada ZTC nije snosio troškove smještaja, te dnevnica za zaposlenike inozemnog partnera. Rusi su prvi koji to traže, a riječ je o gotovo deset milijuna kuna. Postoje i neki bizarni zahtjevi kao što su troškovi mobitela u visini 100.000 EUR za ruske zaposlenike i slično, potom avansna plaćanja i slično. Također, ZTC-u bi nakon svega obavljenog posla ostale mrvice, jer bi u remont bio uključen minimalno, od ukupnog iznosa samo sa 1/6. Sada je jasno kako su Rusi smanjili cijenu remonta i na čiji teret o čemu smo naširoko i naveliko pisali. Stoga, ne čudi ponovno traženje partnera za remont Mi-171Sh, premda se to ne može javno reći, pa tako ni Rusima, zbog skore posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović službenoj Moskvi.

Ovdje se međutim postavlja pitanje, kako dogovoriti cijenu remonta s Česima, a da bude povoljnija od ruske. Nadalje, Česi nisu prethodno uopće bili zainteresirani za remont hrvatskih Mi-171Sh, nisu niti dali ponudu, pa tako niti na natječaju. Da li će doći do poništenja prethodnog natječaja, jer u suprotnom postoji opasnost od tužbi drugih ponuđača, ali i Rusa, jer im je rečeno da su odabrani? Puno je pitanja na koja nemamo odgovore, ali jedno od njih vjerojatno i najvažnije je, tko će odgovarati za ovakav nemar i odnos spram borbene tehnike gotovo godinu dana kada je već trebala biti donesena odluka o remontu?

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)