RIZ Profesionalna elektronika d.o.o i Pomorski centar za elektroniku iz Splita sklopili su sa MORH-om ugovore za isporuku opreme za nadogradnju VHF uređaja na vozilima MRAP u vrijednosti 2,2 milijuna kuna.

Primopredaja doniranih MRAP (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle) vozila iz donacije Vlade SAD-a Republici Hrvatskoj održana je 7. travnja 2014. u vojarni Croatia u Zagrebu.

Američka vlada donijela je odluku o donaciji 212 MRAP vozila, što uključuje 162 vozila tipa MRAP M-ATV (borbena terenska vozila), 20 vozila tipa MRAP HAGA (sanitetska vozila) te 30 vozila tipa MRAP MaxxPro.

Donirana vozila su raspoređena u postrojbe Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Zapovjedništva za potporu (ZzP) i u Bojnu za specijalna djelovanja (BSD).

Predviđeno je da će se vozila koristiti u manjim borbenim operacijama u urbanim i skučenim područjima uključujući patrole, osiguranja konvoja, izviđanje, evakuaciju ozlijeđenih, transporta postrojbi i tereta te kao zapovjedno vozilo.

MRAP vozila težine su oko 18 tona, dužine oko 6, 8 metara, širine 2,7 m i visine 3,3 m, prosječne potrošnje oko 50 litara na 100 km.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)