Na vojnom poligonu „Gašinci“ dana 29. ožujka 2017. provedena je metodsko-pokazna vježba (MPV) „Zdravstvena potpora borbenom djelovanju bojne“ koju su proveli pripadnici Oklopne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a, a vježbu su prikazali kroz 3 djela:

Pripadnici Oklopne bojne Pododsjeka S-4, voda ROLE-1, Mehanizirani vod, BK satnije i Vojni kapelan demonstrirali su nam prikaz rada zdravstvene potpore b/d bojne kroz elemente zbrinjavanja lakše povređenih pripadnika na samom terenu, zbrinjavanje teško povređenih pripadnika s prijevozom unutar Zlatnog sata i elemente zbrinjavanja poginulih pripadnika. Također su pokazane procedure CASAVAC, MEDEVAC, MARSHALING i Dušebrižništvo koje se po prvi puta pojavljuje u provedbi vježbi.

Svrha vježbe je bila organizirati i provesti obučnu aktivnost logističkih postrojbi, kao i obuku za borbenu potporu zdravstvenog osiguranja tijekom b/d snaga na razini bojne i integraciju vježbe u višerazinsku vježbu brigade.

Cilj ove MPV je dostizanje sposobnosti pojedinca i postrojbi Oklopne bojne za brzo i učinkovito pružanje b/p na području djelovanja postrojbi Gombr kao i usklađeno međurodovsko djelovanje sa ostalim postrojbama Gombr. Ovo je bila zadnja u nizu MPV koja će biti integrirana u brigadnu vježbu LOGEX „Održivost 17“ u svibnju 2017.
Vježbi su nazočili zapovjednik Gombr brigadni general Denis Tretinjak sa stožerom i Zapovjednicma postrojbi te dočasnici i časnici logističke i zdravstvene struke.

Tekst i foto: OS RH/M. Dropuljić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)