Na Hrvatskome vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, od 8. do 11. svibnja 2017. održana je međunarodna konferencija mladih vojnih znanstvenika „CEFME Students’ Scientific Conference 2017“. Konferenciju je otvorio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general-pukovnik Slavko Barić koji je zaželio dobrodošlicu svim sudionicima kao i uspješan rad konferencije.

Na konferenciji je sudjelovalo dvadeset i tri kadeta i studenata vojnih sveučilišta i akademija iz Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Prijavljen je dvadeset i jedan rad koji su kadeti prezentirali kroz tri panela: vojno vođ enje, vojno inženjerstvo i hibridno ratovanje. Radove je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački tim, a za tri najbolja rada iz svakog panela kadeti su dobili nagrade zapovjednika Učilišta generala Barića.

Konferencije mladih vojnih znanstvenika održavaju se od 2013. godine na kojima Hrvatsko vojno učilište redovito sudjeluje i postiže zapažene rezultate. Svakako je vrijedno za istaknuti prvo mjesto kadeta Ivana Lovrića i njegovog mentora brigadira dr. sc. Darka Možnika koji je ponovio prošlogodišnji rezultat iz Brna kada je isto bio najbolji u području vojnog inženjerstva.

Rezultati natjecanja:

Panel vojno inženjerstvo
1. mjesto – kadet Ivan Lovrić, Hrvatska, s radom „Unmanned systems as factors in hybrid threats“
2. mjesto – kadet Csongor Mészáros, Mađarska, s radom „Medium ranged SAM (surface-to-air-missile) systems which can be integrated into Hungarian Defense Forces“
3. mjesto – kadet Dániel Nagy, Mađarska, s radom „The Hungarian short range air defense system, change of air threats“

Panel hibridno ratovanje
1. mjesto – kadet Luka Jenič, Slovenija, s radom „Hybrid warfare“
2. mjesto – kadetkinja Adriana Stubičar i kadet Petar Antolović, Hrvatska, s radom „New threats in hyrbid warfare“
3. mjesto – kadet Miloš Maksimović, Srbija, s radom „Migrant crisis as a new weapon of hybrid warfare“

Panel vojno vođenje
1. mjesto – kadetkinja Tea Bizjak, Slovenija, s radom „Contemporary challenges in military leadership
2. mjesto – kadet Jakub Černik, Češka Republika, s radom „Ideas of military secondary school students about a soldier career
3. mjesto – kadetkinja Leona Kárasková, Češka Republika, s radom „Presentation about results of analysis Ex-stream“

Tekst: HVU / Zdravko Lovašen
Foto: HVU / Marija Sever

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)