U vremenu od 9. do 15. veljače 2018. pripadnici 2. hrvatskog kontingenta (2. HRVCON eFP BG USA) provode vježbu na zemljištu s bojevim gađanjem „VULKAN 18/1“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj. Vježba je sastavni dio završnog ocjenjivanja borbene spremnosti kontingenta sukladno NATO kriterijima (definirani u programu CREVAL – Combat Readiness Evaluation). Provedbom ove aktivnosti završava se obučni proces prije upućivanja kontingenta u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj.

Današnjoj vježbi bojevog gađanja bitnice SVLR Topničko-raketne bojne GOMBR nazočili su zamjenik zapovjednika i načelnik stožera HKoV brigadni general Boris Šerić, zapovjednik GOMBR-e brigadni general Denis Tretinjak i načelnik Operativne uprave GS OS RH brigadni general Senad Fejzić.

Časnik za provedbu vježbe je brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik GOMBR-e, a direktor vježbe je pukovnik Željko Marinov, Voditelj odsjeka S-3 GOMBR. Komentirajući vježbu, pukovnik Marinov je izjavio: „Scenarij vježbe prilagođen je stvarnim uvjetima angažiranja postrojbe u području provedbe aktivnosti. U zahtjevnim zimskim meteo-klimatskim uvjetima, sudionici vježbe uspješno su primjenili sve sposobnosti koje su uvježbali tijekom opće i preduputne obuke. Ono što je bitno za napomenuti jest da su pripadnici 2. hrvatskog kontingenta pokazali izuzetan entuzijazam, znanje i profesionalnost, kako u pripremi, tako i u provedbi svih aktivnosti i zadaća“.

Završno ocjenjivanje spremnosti postojbe provodi Ocjenjivački tim Hrvatske kopnene vojske na čelu s pukovnikom Vicom Olujićem, pripadnikom Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV.

Tim za nadzor ocjenjivanja GS OS RH pratio je primjenu Standarda snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO FS), Metodologije i procedure ocjenjivanja borbene spremnost kopnenih snaga (CREVAL) i nacionalnih dokumenata koji propisuju pripremu i upućivanje u operacije potpore miru.

Glavninu 2. HRVCON-a čine pripadnici Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno mehanizirane brigade (GOMBR), potom tim Vojne policije, nacionalni element potpore i stožerno osoblje. Kontingentom zapovjeda satnik Dario Bilješković (GOMBR), koji je nakon provedene vježbe izjavio: “Kao zapovjednik kontingenta izuzetno sam zadovoljan predanošću I motivacijom svojih pripadnika tijekom ocjenjivanja borbene spremnosti kao I tijekom preduputne obuke. Uvjeren sam da će 2. HRVCON ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj u potpunosti ispuniti sve zapovjeđene zadaće u okviru borbene grupe te da će dostojno predstavljati Oružane snage RH među NATO partnerima.”, izjavio je.

Upućivanje 79 pripadnika 2. HRVCON-a u sastav borbene skupine pod vodstvom SAD-a na vojnom poligonu „Bemowo Piskie“očekuje se tijekom travnja ove godine. U sastavu NATO borbene skupine nalaze se i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije, kao i zemlje domaćina, Republike Poljske.

Text: ČOJ 2. HRVCON eFP BG USA

Foto: M. Čobanović

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)