Vojna vježba Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga (OS RH) “KUPA 17” održana je danas, u četvrtak, 14. rujna 2017., na vojnom vježbalištu “Kupa” u Karlovcu.
Vojnoj vježbi „KUPA 17“ nazočili su zamjenik Načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HKoV-a OS RH general pukovnik Mate Ostović, predstavnici Državne službe za zaštitu i spašavanje grada Karlovca, Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogasnih postrojbi.
Zamjenik Načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović istaknuo je kako je iznimno zadovoljan provedbom vježbe naglasivši kako je ovo jedna od kompleksnijih vojnih vježbi u kojoj sudjeluju slijednici hrvatske pobjedničke vojske. „Vi ste slijednici hrvatske pobjedničke vojske, nosite tu tradiciju pobjednika, jer pobjede se ne ostvaruju samo u ratu, nego i u miru i u svakoj okolnosti u kojoj se vojska nađe.“ Matanović je također istaknuo kako bi se slijedeće godine trebala održati veća vježba s novim prikazima sposobnosti. „Uvjeren sam da Pukovnija i sva kopnena vojska to može, što se pokazalo i u ovoj protupožarnoj sezoni i u poplavama, te u potpori miru u misijama Europske unije, UN i NATO-a, rekao je general Matanović.
Zapovjednik HKoV-a OS RH general pukovnik Mate Ostović naglasio je kako je zadovoljan prikazanim sposobnostima, prije svega Inženjerijske pukovnije jer su te vještine važne za borbenu potporu, a ovladavanje vodenim zaprekama i mostobranom na drugoj obali rijeke jedna je od najsloženijih taktičkih radnji.
U vojnoj vježbi „KUPA 17“ je sudjelovalo 262 pripadnika OS RH. Primarnu obučnu skupinu činili su pripadnici inženjerijske bojne Inženjerijske Pukovnije HKoV-a OS RH, prikazujući dostignute sposobnosti za savladavanje vodenih zapreka uspostavom nadzorno zaštitne službe, desantnog mjesta prelaska, skelskog mjesta prelaska i mosnog mjesta prelaska na rijeci Kupi.
Sekundarnu obučnu skupini činili su pripadnici Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a OS RH – bojna Gromovi, Gardijsko oklopno mehanizirane brigade HKoV-a OS RH – Oklopna bojna i ostali pripadnici Inženjerijske Pukovnije HKoV-a OS RH, prikazujući snage koje osiguravaju prijelaze preko vodenih zapreka. Direktor vježbe bio je bojnik Siniša Šlibar.
Nakon glavnog dijela vježbe, pripadnici OS RH obišli su Taktičko tehnički zbor Inženjerijske pukovnije HKoV-a OS RH.

Tekst: MORH
Foto: MORH / T. Brandt

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)