Bugarsko ministarstvo obrane komentiralo je kako je zahtjev za novim borbenim vozilima na kotačima jedan od najvažnijih projekata Kopnene vojske. Dana 5. kolovoza ministarstvo obrane poslalo je RfP četvorici unaprijed odabranih ponuđača u tenderskom paketu za isporuku 90 IFV na kotačima 8×8 – naoružanih 30 mm topom, 7,62 mm strojnicom i protutenkovskim navođenim raketama.

Za nabavu je izdvojen proračun od 1.464 milijardi leva (830 milijuna USD). Osim toga, na natječaju se traži još 60 vozila za podršku (opremljenih za izviđanje, zapovjedništvo i kontrolu, ambulantna vozila i druge uloge potpore) koja bi se mogla ponuditi na šasijama 4×4, 6×6 ili 8×8.

Prema natječajnim zahtjevima, Sofija očekuje da se prvi IFV na kotačima isporuči u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora.

Rok za podnošenje ponuda je 31. listopada 2019. Bugarski ministar obrane Krasimir Karakachanov rekao je lokalnom tisku da pobjednik treba biti izabran do 20. prosinca, a očekuje se da ugovor bude potpisan početkom 2020. godine.

Bugarski ministar obrane smatra kako će 150 vozila nabavljena u okviru ovog projekta biti dovoljna samo za postizanje početnih operativnih sposobnosti četiriju borbenih skupina, dok će se dodatna vozila naručiti u kasnijoj fazi.

RfP je proslijeđen na adrese četiri ponuđača – ARTEC iz Njemačke, finskoj Patriji, Nexter Group France i General Dynamics Land Systems – MOWAG (GDLS) SAD-a i Švicarske.

Prije toga, turski Otokar i italijanski Iveco – Oto Melara izrazili su interes za sudjelovanjem u natječaju, ali bugarski ministar obrane odlučio je da ih se ne pozove obzirom na rezultate tehničke analize njihovih proizvoda.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)