Načelnik Glavnog stožera OS RH uručio odličja pripadnicima Nacionalne Garde MN

Danas, 20. listopada 2017. načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov uručio je odličja pripadnicima Nacionalne Garde Minesote (Minnesota National Guard, MNNG) koji su bili predstavnici NG Minesote u Republici Hrvatskoj.

U razgovoru s Guvernerom Minesote gospodinom Markom Daytonom i bivšim zapovjednikom NG Minesote general-bojnikom Richardom Nashom, hrvatsko izaslanstvo u kojem su uz generala Šundova bili brigadni general Ivica Olujić i brigadir Ivan Turkalj, prisjetilo se početaka suradnje s NG Minesote koje je započelo u srpnju 1996. godine, te istaknulo nemjerljiv doprinos pripadnika NG razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske u obliku potpore tijekom pristupanja NATO-u i transformaciji OS RH u moderne i interoperabilne vojne snage, kao i humanitarne potpore hrvatskoj civilnoj zajednici čijem su razvoju pripadnici NG Minesote doprinjeli na brojne načine, poput uređenja dječjih igrališta i vrtića, renoviranja bolnica i škola i slično.

Naglašeno je da je partnerstvo Hrvatske i Minnesote vrlo snažno, te da je od samog početka u proteklih više od dvadeset godina odnos dviju vojski izgrađivan na povjerenju, koje se iskazuje u svim situacijama i lokacijama, od operacija i misija potpore miru, preko uređenja vojnog poligona “Eugen Kvaternik-Slunj”, do uvođenja američkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u operativnu uporabu u OSRH, te je izraženo obostrano htijenje da se suradnja nastavi plodonosno kao i do sada.

Nakon razgovora održana je svečanost uručenja odličja zaslužnim pripadnicima NG Minesote.

Tekst: G. Krizmanić

Foto: I. Turkalj