Danas, 20. listopada 2017. načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov uručio je odličja pripadnicima Nacionalne Garde Minesote (Minnesota National Guard, MNNG) koji su bili predstavnici NG Minesote u Republici Hrvatskoj.

U razgovoru s Guvernerom Minesote gospodinom Markom Daytonom i bivšim zapovjednikom NG Minesote general-bojnikom Richardom Nashom, hrvatsko izaslanstvo u kojem su uz generala Šundova bili brigadni general Ivica Olujić i brigadir Ivan Turkalj, prisjetilo se početaka suradnje s NG Minesote koje je započelo u srpnju 1996. godine, te istaknulo nemjerljiv doprinos pripadnika NG razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske u obliku potpore tijekom pristupanja NATO-u i transformaciji OS RH u moderne i interoperabilne vojne snage, kao i humanitarne potpore hrvatskoj civilnoj zajednici čijem su razvoju pripadnici NG Minesote doprinjeli na brojne načine, poput uređenja dječjih igrališta i vrtića, renoviranja bolnica i škola i slično.

Naglašeno je da je partnerstvo Hrvatske i Minnesote vrlo snažno, te da je od samog početka u proteklih više od dvadeset godina odnos dviju vojski izgrađivan na povjerenju, koje se iskazuje u svim situacijama i lokacijama, od operacija i misija potpore miru, preko uređenja vojnog poligona “Eugen Kvaternik-Slunj”, do uvođenja američkih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u operativnu uporabu u OSRH, te je izraženo obostrano htijenje da se suradnja nastavi plodonosno kao i do sada.

Nakon razgovora održana je svečanost uručenja odličja zaslužnim pripadnicima NG Minesote.

Tekst: G. Krizmanić

Foto: I. Turkalj

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)