Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov od 15. do 17. rujna 2017. sudjeluje na Konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Tirani u Republici Albaniji.
U izaslanstvu Oružanih snaga RH, uz generala Šundova su načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera kontraadmiral Marileo Staničić i izvršni časnik u Kabinetu načelnika pukovnik Siniša Ciglenečki.

Na današnjem sastanu Vojnog odbora NATO-a, najvišeg vojnog tijela, načelnici glavnih stožera 29 zemalja članica raspravljali su daljnjoj implementaciji koncepta stabilnosti te su za blisko i dugoročno razdoblje definirali strateške ciljeve. Glavni fokus sastanka bila je sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu. Također su raspravljali o situaciji u područjima provedbe misije Ressolute Supprot u Afganistanu i operacije KFOR na Kosovu, te dali preporuke za daljnje korake u provedbi misije i operacije.

Na kraju trodnevne konferencije načelnici glavnih stožera zemalja članica izabrat će sljedećeg predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a, najviše rangiranu vojnu osobu Saveza, koji će dužnost preuzeti 2018. od dosadašnjeg predsjedavajućeg generala Petra Pavela.
Vojni odbor saveza, koji se sastaje najmanje tri puta godišnje, savjetuje Sjevernoatlantsko vijeće kao najviše političko tijelo NATO-a o vojnim pitanjima na temelju konsenzusa svih članova. Glavna je uloga Vojnog odbora NATO-a izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO saveza o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)