Ocjenjivački tim Glavnog stožera Oružanih snaga RH, na čelu s brigadirom Mijom Kožićem, proveo je ocjenjivanje sposobnosti i nacionalnu certifikaciju hrvatskog kontingenta (HRVCON) Borbene grupe Europske unije (European Union Battle Group – EUBG) 2017/1 od 9. do 11. studenog 2016. tijekom vojne vježbe “POSKOK 16/2“ u vojarni “Josip Jović“ Udbina. U sastavu EUBG 2017/1 OS RH sudjelovat će s Vodom za psihološke operacije (PSYOPS), stožernim osobljem i nacionalnim elemntom potpore.

EUBG 2017/1 u stand by periodu sastoji se od zemalja DECI (Defence Cooperation Initiative), Italija, Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, u kojoj je Italija vodeća nacija pod vođenjem EU. Cilj nacionalne certifikacije u okviru SACEUR-ovog Combat Readiness Evaluation (CREVAL) programa, kriterija NATO snaga brzog odgovora (NRF-a) koji su ujedno i standardi i kriteriji Borbenih grupa Europske unije te Koncepta EUBG-a (EU Battlegroup Concept and EU Battlegroup Preparation Guide) u svim područjima ocjenjivanja je osigurati zapovjednicima u OSRH i ostalim zemljama iz EUBG-a informaciju o spremnosti nacionalnih snaga i stožernog osoblja u odnosu na zahtjevane standarde EUBG-a.
Nacionalna certifikacija je nacionalna obaveza i odgovornost prije završne certifikacije svih sastavnica EUBG koja će se provesti u Italiji na međunarodnoj vojnoj vježbi (MVV) „EUROPEAN WIND 2016“ od 21. studenog do 4. prosinca 2016.

Za potrebe ocjenjivačkog tima GS OSRH u scenarij vježbe su ugrađene situacije koje predstavljaju očekivane i radne zadaće PSYOPS voda, korišten je OPFOR (suprotna strana) te ROLE Players. Scenarij vježbe podupirao je listu glavnih incidenata i događaja (MEL/MIL listu) kroz koju su se ocjenjivale zadaće iz matrice zahtjevanih sposobnosti PSYOPS voda te stožernog osoblja. Pripadnici HRVCON-a demonstrirali su svoju uvježbanost, spremnost i sposobnost za uspješnu provedbu zadaća tijekom stand by perioda u prvoj polovici 2017. godine.

„PSYOPS vod sastavni je dio PSYOPS satnije na koju se oslanja u ostvarenju punog raspona PSYOPS sposobnosti i namijenjen je uporabi u cjelokupnom operativnom spektru, od mira do rata i intenzivnih borbenih djelovanja. Kao ne-smrtonosna i ne-kinetička sposobnost specijalnih operacija predstavlja jednu od ključnih sposobnosti suvremenih vojnih i ne-vojnih aktivnosti. PSYOPS djelovanje (alternativnih naziva operacije informiranja, operacije komuniciranja, operacije utjecaja i sl.) sve se više traži u potpori aktualnih operacija i zahtjevi za PSYOPS snagama kao i PSYOPS časnicima i dočasnicima stalno stižu i u RH.“ istaknula je brigadirka Svjetlana Doričić koja na vježbi „POSKOK 16/2“ i ocjenjivanju sudjeluje kao stručnjak za PSYOPS područje a na vježbu „EUROPEAN WIND 2016“ ide kao nacionalni predstavnik.

Hrvatski PSYOPS sposobnost je koju bi, zbog kvalitete i potencijala koje predstavlja, u suradnji i potpori rado imale međunarodne vojne strukture. Potencijal PSYOPS sposobnosti prepoznao je i Ocjenjivački tim OS RH koji je uložio poseban trud u razvoju optimalnog procesa ocjenjivanja. Kompletan proces ustrojavanja, opremanja, izrade planskih dokumenata i obučavanja te pripremanja za ocjenjivanje PSYOPS voda vodila je Operativna uprava GS OS u suradnji sa svim ustrojstvenim jedinicama OS RH.

Nakon završene vježbe „POSKOK 16/2“ možemo reći da su PSYOPS vod, stožerno osoblje te pripadnici nacionalnog elementa potpore (NEP) obučeni, osposobljeni i ocjenjeni ocjenom borbeno spreman (Combat ready) za sve zadaće i aktivnosti koje ih očekuju na zajedničkoj obuci na MVV u Italiji kada će biti provedena Certifikacija cijelog EUBG-a koja treba potvrditi ocijenjeni status spremnosti i deklarirane matrice sposobnosti hrvatskog kontingenta, naglasio je brigadir Kožić.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)