U području srednjeg Jadrana, u utorak, 27. veljače 2018., snage Flotile Hrvatske ratne mornarice (HRM) provele su nadzorno-tehničko gađanje (NTG) za brodsko topništvo. Niz obučnih aktivnosti obuhvatio je i potporu Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZSS) u provedbi gađanja iz pješačkog naoružanja na moru.

Vježbovne aktivnosti odvijale su se na poligonu LD-17 otoka Žirje, a provodile su se desantnim brodom minopolagačem DBM-81, raketnom topovnjačom RTOP-42, desantnim jurišnim brodovima DJB-104 i DJB-106 te topničkim oružjem kalibra 20, 23, 30 i 57 mm.

Osiguranje poligona tijekom provedbe aktivnosti, uz brodove Flotile HRM-a i Obalne straže RH, vršile su i desantne gumene brodice ZSS-a.

Iznimno složeni vremenski uvjeti predstavljali su dodatni izazov za posade brodova, osobito topnika. Unatoč niskim temperaturama i snažnom vjetru sve planirane aktivnosti (topnička gađanja, vježbe popune na moru, taktičko manevriranje) provedene su na visokoj razini.

Snage HRM-a i ovoga su puta pokazale obučenost, uvježbanost i spremnost za najrazličitije aktivnosti zajedničkog djelovanja sa snagama drugih sastavnica Oružanih snaga RH.

Tekst: Ivona Balić Dorić, M. Siriščević
Fotografije: Mladen Čobanović, Ivona Balić Dorić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)