Ured za dizajn i razvoj Kralj Abdullah II (KADDB) predstavio je svoje najnovije oklopno borbeno vozilo Al-Mared (8×8) u konfiguraciji oklopnog transportera na međunarodnom obrambenom sajmu SOFEX 2018 koji se održava u Jordanu. Za visoku razinu cross-country mobilnosti, Al-Mared je postavljen na platformu Tatre, na kojoj je ugrađeno cjelovito zavareno čelično tijelo, za koje se tvrdi da pruža balističku zaštitu do STANAG 4569 razine 4, ali s potencijalom rasta na razini 5. Donji dio trupa je tradicionalni V-tip za zaštitu od mina i improviziranih eksplozivnih naprava.

Jedan od Al-Mareda koji se prikazuje na SOFEX-u opremljen je kupolom KADDB Snake Head, koja je naoružana strojnicom od 12,7 mm M2 HB, s prozorima otpornim na metke, te kupola pruža visoku razinu situacijske svijesti.

Motor je postavljen na prednjoj desnoj strani, riječ je o dizelskom motoru od 420 KS koji je povezan s potpuno automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Maksimalna brzina je 110 km/h. Bruto težina vozila ovisi o naoružanju, no riječ je o težini od oko 25 tona, uključujući posadu, oružje, gorivo i ostalu opremu.

Pored zapovjednika i vozača, Al-Mared prevozi još osam vojnika koji mogu brzo ući i napustiti vozilo putem velike rampe na stražnjem dijelu trupa. Za veću razinu preživljavanja posade, vojnici sjede na sjedalima koja smanjuju eksploziju u stražnjem odjeljku, okrenutima prema unutra.

Al-Mared je najveći BOV na kotačima koji će razviti KADDB i nadopunjuje Al-Wahsh (4×4), koji je već u proizvodnji i uporabi u Jordanu. Al-Wahsh se također temelji na platformi Tatra i, osim što se koristi kao APC, razvijen je za druge uloge, poput nosača naoružanja s protutenkovskim vođenim projektilima i 105 mm topničkim sustavom.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)