Video uradak u povodu 65. obljetnice zrakoplovne industrije Hongdu otkrio je oružanu verziju naprednog aviona za obuku L-15 Falcon koji prolazi kroz testiranja i daje naslutiti da tvrtka može razviti varijantu za obuku na nosaču zrakoplova.

L-15 je u početku promoviran kao napredni avion za obuku te je naručen za potrebe Kineskog ratnog zrakoplovstva (PLAAF) da ispuni tu ulogu pod oznakom JL-10.

8911Slike koje su se pojavile na web stranicama u listopadu 2015. godine pokazuju da L-15 nosi mali radar, možda Passive Electronically Scanned Array (PESA) sa deklariranim dometom od oko 75 km što će uvelike poboljšati borbene sposobnosti zrak-zrak.

Dodatna konfuzija izazvana je sa naoružanim modelom L-15 opisanim kao attack/fighter/trainer (AFT) verzija predstavljenim na Singapur Airshow u veljači.

L-15 nije bio viđen kako naoružan leti sve dok Hongdu na godišnjicu nije pustio video snimku koja se pojavila na web stranicama početkom svibnja. Zrakoplov je snimljen sa raketama PL-5II zrak-zrak te 23 mm topom.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)