Po završetku radnog dijela konferencije Vojnog odbora NATO-a u Splitu, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel tom je prilikom prezentirao neke od zaključaka konferencije održane u Splitu. „Savez mora imati potrebne sposobnosti, snage i resurse da odvrati protivnika i obrani članice od bilo kakve prijetnje. Dosad je puno postignuto, ali je potrebna kontinuirana adaptacija. Današnji sastanak bio je prilika da se okupe načelnici glavnih stožera zemalja članica Saveza, dva strateška zapovjednika, kao i Crna Gora koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u, kako bi mogli raspravljati o implementaciji odluka koje su predsjednici država i vlada donijeli na summitu Varšavi u srpnju“, rekao je general Pavel. Pavel je upozorio na opasnosti na Balkanu ocjenivši da je situacija u tom dijelu Evrope “daleko od stabilne” i da “Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski utjecaj”.

“Bosna i Hercegovina mogla bi postati utočište za terorizam”, kazao je general Pavel koji je, na pitanje kako procjenjuje razvoj izbjegličke krize ove jeseni, istaknuo da ne očekuje velike navale izbjeglica kao što se to dogodilo prošle godine.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je Republika Hrvatska po prvi put domaćin ovakve konferencije. „Jedno od važnih pitanja o kojima smo raspravljali bile su terorističke prijetnje kao najveća opasnost svjetskoj sigurnosti i stabilnosti, ali i druge ugroze koje prijete svjetskom miru i gospodarstvu. Države članice NATO-a pa tako i Hrvatska, jedinstvene su u stavu da se borba protiv terorizma mora nastaviti“, rekao je general Šundov u izjavi za medije i dodao da je Hrvatska posvećena zajedničkoj borbi protiv svih kreatora nestabilnosti u svijetu zajedno sa svojim saveznicima i partnerima. „Dokaz za to je činjenica da smo angažirani u šest operacija i misija potpore miru, od kojih su dvije vođene od strane NATO-a, a sudjelovat ćemo i u najnovijoj NATO-ovoj inicijativi da se ojača raspored snaga na istočnim granicama Saveza“, rekao je general Šundov. Riječ je o jednoj ojačanoj mehaniziranoj satniji koja bi tijekom 2017. godine bila angažirana u sastavu njemačke borbene grupe raspoređene u Litvi.