Četiri multinacionalne borbene skupine NATO-a u Baltičkim zemljama i Poljskoj sada su u potpunosti operativne nakon vježbe certificiranja od strane borbene skupine predvođene Kanadom. NATO je u ponedjeljak priopćio kako je borbena skupina predvođena Kanadom nalazi u Latviji i uključuje kontingente iz Albanije, Italije, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Čelnici NATO-a prošle godine odlučili su povećati svoju nazočnost u istočnoj zoni Saveza kao dio reakcije na rusku jednostrani aneksiju ukrajinskog Krima i ruskog vojnog narastanja snaga u baltičkoj regiji i šire.

Prisutnost borbenih skupina u Latviji, Litvi, Estoniji i Poljskoj podcrtava NATO-ovu filozofiju prema Rusiji da je napad na jednu zemlju NATO-a napad na sve, priopćio je NATO.

Borbene skupine broje ukupno 4.500 vojnika. Skupinu u Litvi vodi Njemačka, uz sudjelovanje Belgije, Luksemburga, Nizozemske i Norveške. Velika Britanija vodi borbenu skupinu u Estoniji uz sudjelovanje Francuske, dok Sjedinjene Države vode tu skupinu u Poljskoj, uz doprinos Rumunjske i Britanije. NATO je kazao kako također jača svoju multinacionalnu prisutnost u regiji Crnog mora. Njegove Snage brzog odgovora utrostručile su broj vojnika na 40.000, te je uspostavljeno osam manjih stožernih središta za za obuku i pojačanja, priopćio je NATO.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)