Visoki dužnosnik NATO je priznao da će se Savez morati pomiriti sa “manjim dijelom financijskog kolača” od očekivanog u budućnosti zbog postojanja prioritetne potrošnje zemalja članica.

Jamie Shea, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za sigurnosne izazove, također je rekao kako je: “nedostatak brodova” rastući problem NATO-a. NATO želi da zemlje izdvajaju za vojnu potrošnju 2% BDP.a No, prema NATO-u, samo pet članica Saveza od njih 28, ispunjava taj cilj u 2015. godini. NATO također želi da članice Saveza izdvajaju 20 posto obrambenog proračuna za istraživanje i razvoj.

Govoreći jučer na skupu u Bruxellesu, Shea je priznao da će, s obzirom kako se članice Saveza povećano fokusiraju na niz prioriteta izvan obrambenih, NATO morati prihvatiti “manji dio kolača” u budućnosti.

Primjerice, odluka belgijske vlade nakon napada islamske države 22. ožujka je bila razmještaj više od 1.000 vojnika na gradskim ulicama za potrebe nadzora. Belgijska vojska također je nedavno bila pozvana da pomogne u zatvorima u Bruxellesu i Valoniji zbog štrajka od strane zatvorskih čuvara.

Shea je rekao kako se članice NATO-a susreću s mnoštvom, kako ih on naziva, “netradicionalnih” sigurnosnih i drugih prijetnji i izazova, kao što su klimatske promjene i izbjeglička kriza u Europi, a to sve puno košta te vojni proračuni opet nisu u stanju dobiti više sredstava.

Shea je također izrazio zabrinutost zbog “nedostatka brodova” za članice Saveza. “Čak i SAD su nedavno morale pitati Francusku da im osigura zrakoplove u istočnom Sredozemlju za vrijeme operacija protiv islamske države”, rekao je on.

“Ako se to može dogoditi Amerikancima, kakva je tek situacija sa europskim državama u cjelini”, rekao je on.