Četiri europske države iz Srednje Europe objavile su danas kako će poslati svoje vojnike u tri savezničke zemlje na Baltiku iduće godine dok se odnosi NATO-Rusija mogu usporediti s vremenom Hladnog rata.

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka su objavile kako će kvartalno rotirati 600 vojnika u Baltičkim zemljama Estoniji, Latviji i Litvi. Odluka je donesena pred održavanje ključnog summita NATO-a u Varšavi tijekom ovog srpnja.

“Željeli bismo početi operaciju od 1. siječnja 2017. godine”, rekao je češki ministar obrane Martin Stropnicky nakon razgovora sa svojim kolegama. Svaka zemlja će dati 150 vojnika za razdoblje od tri mjeseca. NATO i Baltičke zemlje će odlučiti gdje će se točno rasporediti snage na terenu nakon summita u Varšavi. Stropnicky je izjavio je kako je potez osmišljen u svrhu pomoći “Baltičkim saveznicima i prijateljima koji imaju sigurnosne probleme “.
Zabrinute zbog agresivnog ponašanja Rusije nakon aneksije Krimskog poluotoka, bivše države SSSR-a su zatražile savezničku nazočnost 1000 vojnika u svakoj od zemalja.
NATO i Sjedinjene Države su ovog proljeća najavile promjenu obrambene doktrine u istočnoj Europi kao odgovor na agresivnu politiku Rusije”.