Airbus će se 5. veljače u Londonu sastati s nekoliko zemalja članica NATO-a kako bi razgovarao o smanjenju novčanih kazni upućenih tvrtki zbog kašnjenja isporuke i neispunjavanja ugovornih zahtjeva u vezi vojnog transportnog zrakoplovnog programa A400M Atlas, izvijestio je Reuters.

Ako Airbus ne uspije uvjeriti zemlje kupaca na ograničenje financijskih kazni, tvrtka se boji da će program od 21 milijarde dolara biti ozbiljno ugrožen.

Isporukom zrakoplova koji ne zadovoljavaju ugovorene zahtjeve za sposobnostima nakon postavljenog roka, vodeći kupci poput Njemačke, najvećeg kupca programa, odbijaju izvršiti potpuno plaćanje. Tehnički problemi u proizvodnji, pogotovo transmisije motora, stavili su projek izvan rokova planiranih za isporuku. Kao rezultat toga, udio troškova Njemačke porastao je s očekivanih 10 milijardi dolara na gotovo 12 milijardi dolara.

Komentirajući financijska pitanja programa prošle veljače, izvršni direktor Airbusa Tom Enders izjavio je kako je tvrtka počinila “originalni grijeh” potpisivanjem ugovora koji je bio “prekratak za proračun i vrijeme”. Enders je rekao kako je tvrtka napravila još jednu “nevjerojatnu pogrešku” u preuzimanju odgovornosti za motore.

Airbus je platio 2,6 milijardi dolara zbog pokrivanja troškova kazni i sporih isporuka u 2016. godini, dodajući da je gotovo 6,2 milijarde dolara koje je tvrtka platila u kaznama od 2010. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)