“Ako pilot aviona presretača utvrdi da se radi o prijetnji, prisiljava letjelicu na hitno prizemljenje. U krajnjoj mjeri i hicima upozorenja, a u konačnici, ako uljez odbija svaku suradnju, obara ga raketom, odnosno oružjem koje je najbrže i najefikasnije’, objasnio je umirovljeni pilot Danijel Borović napomenuvši kako ove krajnje odluke donosi zapovjedništvo NATO-a.

Prenijeli smo ovaj citat objavljen na Tportalu povodom jučerašnjeg presretanja izraelskog putničkog aviona Boeing 747 u zračnom prostoru Republike Hrvatske od strane hrvatskih Migova, kako bi ukazali na netočnu tvrdnju. Naime, NATO ne donosi odluku o rušenju putničkog zrakoplova iznad Republike Hrvatske, to je suverena odluka hrvatske države. Međutim, problem što u RH još nije donesen zakon koji regulira takvu problematiku, je druga stvar.

Neslužbeno smo doznali kako je planirano njegovo donošenje koncem 2016. Naime, nacrt prijedloga Zakona o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u situacijama koje zahtjevaju borbeno djelovanje protiv civilnih zrakoplova koji narušavaju suverenitet Republike Hrvatske i nacionalnu sigurnost, planiran je za internetsko savjetovanje u listopadu 2016., stoji u dokumentu Plan savjetovanja s javnošću MORH-a za 2016. S obzirom kako RH tek u rujnu ide na izbore, donošenje ovog Zakona pričekat će 2017. godinu.